Konya'da oturan ve günlük yevmiyeli işlerde çalışarak ailesini geçindiren Mustafa Küçük, 4 yıl önce mesane kanserine yakalandı. O dönem Küçük'ün yapılan ameliyat sonrası mesanesindeki tümör temizlendi. Ancak, geçen hafta idrarından kan gelen ve hastaneye giden Mustafa Küçük'ün mesanesindeki tümörün ilerlediği ve lenf bezlerine atlama riskinin bulunduğu tespit edildi. Konya Özel Medline Hastanesi'nde yapılan ameliyat sonrası hastaya ince bağırsağından alınan 45 santimetrelik parçayla idrar kesesi yapıldı.   Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Talat Yurdakul, bu ameliyatın ardından hastanın ömür boyu dışarıdan vücuduna bağlı olarak bulunan idrar torbası taşıma yerine, eskiden olduğu gibi doğal yolla ihtiyacını görebileceğini söyledi. Mesane tümörlerinin özellikle yoğun sigara içicilerinin fazla olması nedeniyle sıklıkla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Yurdakul, şöyle dedi:

''En sık görülen belirtisi; idrarda ağrısız ve pıhtılı kanamalardır. Mesane tümörlerinin yarıdan fazlası kapalı ameliyatlar halledilebilir. Ancak, yüzde 35-40'lık bölümünde tümör ilerlediği için mesane tamamen alınır. Bu tür ameliyatlarda en ideal yöntem hastanın ömür boyu dışarıdan vücuduna bağlı olarak bulunan idrar torbası taşıması yerine kendi bağırsakları kullanılarak mesane yapmak ve normal yoldan idrarını yapmasını sağlamaktır. Bu yöntemle hasta rahat bir şekilde normal hayatını sürdürmektedir. Böbrek fonksiyonları da bu işlemden etkilenmemektedir. Cinsel hayatında da problem yaşamamaktadır."

Yaklaşık 8 saat süren ameliyat ardından hastaya ince bağırsaklarından idrar torbası yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Yurdakul, hastanın taburcu edildikten sonra normal yaşantısına döneceğini ekledi.

Eski sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirten Mustafa Küçük ise, ince bağırsağından idrar kesesi yapılmasıyla, rahat hareket edebileceğini anlatırken, "Dışarda rahatlıkla gezebileceğim' 'dedi.



MKY(İA/İD)