Antalya'da 4 gün sürecek kongrede Almanya Saarland Üniversite Hastanesi’nde yapılan müdahale naklen yayın yöntemiyle kongredeki hekimlere izletildi. Şu ana kadar bin kişiyi dirençli tansiyondan kurtardığı belirtilen Dr. Michael Böhm, kongreye katılarak canlı yayında ameliyatı anlattı.

ALMAN EKONOMİSİ İÇİN TEHDİT

Hipertansiyonun Almanya’da çok önemli toplumsal sorun olduğunu belirten Dr. Michael Böhm, bu yüzden inme olaylarının da çok sık görüldüğünü anlattı. Dr. Böhm, hipertansiyona bağlı inme olaylarının artmasının devam etmesi durumunda, Almanya’da 10 yıl içinde bu durumdaki kişilerin giderlerinin karşılanamayacak duruma gelineceğini söyledi. Böhm, Almanya ekonomisi için bu durumun çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

DÜNYADA GÜVENLE UYGULANIYOR

Beyinden böbreğe giden sinirlerin yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında ve devam etmesinde büyük rolü olduğunu ifade eden Dr. Böhm, şunları söyledi:

"Beyinden gelen uyarılar böbrekte su ve tuz tutulumunu artırdığı için tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Bu sinirler aynı şekilde renin hormonunun salgılanmasını artırıyor. Bu hormonun fazla salgılanması da tansiyonu yükseltiyor. Bu sinirlerin devre dışı bırakılması ile tansiyonun düşmesi sağlanıyor. Tüm dünyada güvenle uygulanan 'renal denervasyon', böbreklere giden sinirleri yakarak devre dışı bırakıyor. Bu işlemde hastayı uyutmadan kasıktan özel bir kateter ile girilerek ve her iki böbrek damarının etrafı özel bir cihazın ürettiği radyofrekans akımı ile ısıtılıyor. İşlem süresi yaklaşık 1 saattir. İşlem sonrası 1- 2 gün içerisinde hasta evine dönmektedir. Bu tedavi sonrasında hastaların kullandığı ilaçlar azalmaktadır. Yüzde 90 oranında başarılı bir yöntem."

TÜRKİYE'DE DE BÜYÜK SORUN

Türkiye’de de her üç kişiden birinin tansiyon hastası olduğunu belirten Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alan hipertansiyonun, koroner kalp hastalığı, inme, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği gibi ciddi komplikasyonları ile çok önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu anlattı.

Tansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 30- 40’ında dirençli hipertansiyonun mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Oto, şişmanlık ve çok tuz kullanımının ciddi problem oluşturduğunu kaydetti. Sofralarda tuzluk bulundurulmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Oto, kişi başına en çok 6 gram olması gereken tuz tüketiminin Türkiye’de 18 gram olduğunu dile getirdi.



MÇ(SU/COŞ)