Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Türkiye ziyaretinin tamamlanmasının ardından bir yazılı açıklama yaptı. Lagarde açıklamasında, IMF'nin Başkanı olarak gerçekleştirdiği ilk ziyareti vesilesiyleTürkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile de görüşme imkanı bulduğu için memnuniyetini belirten Lagarde, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Sayın Başbakanı ve çalışma arkadaşlarını son on yılda gerçekleştirdikleri makroekonomik istikrarı sağlayan ve Türk ekonomisinin büyük dönüşümüne imkan veren reformlar ve başarılarından dolayı tebrik ettim. Ekonomi şimdi kritik bir dönemeçtedir. Ekonomik büyümenin bu yıl yavaşlaması öngörülmektedir. Büyümedeki yavaşlamanın, özel itina gerektiren iki alan olan cari işlemler açığında ve enflasyonda düşüşe imkan vermesi sebebiyle, faydaları bulunmaktadır. IMF, kısa vadeli sermaye akımlarından kaynaklanabilecek kırılganlıkları azaltmak için yurt içi tasarruflara artık daha da fazla odaklanmanın önemli olduğu konusunda yetkililerle aynı görüştedir. Bu bağlamda hükümetin, aralarında bireysel emeklilik reformunun da bulunduğu özel tasarrufları artırmaya yönelik son girişimlerini memnuniyetle karşılıyorum. Yatırım Danışma Konseyi toplantılarında, Türkiye'nin büyük bir yatırım merkezi olarak çekiciliğinin daha da artırılması ile ilgili görüşmelere katıldım. IMF bu alanda katkılarını yetkililerle süre gelen politika diyaloğumuz vasıtasıyla iletmektedir."

Lagarde, ziyareti sırasında ayrıca iş dünyasından ve akademik çevreden bir grup seçkin kadın temsilci ile de görüşmelerde bulunduğunu belirterek, kadınları işgücü piyasasına katılımdan alıkoyan konuları ve kullanılmayan bu emek kaynağını artırmaya yardımcı olabilecek politikaları ele aldıklarına dikkat çekti. Kocaeli Bölgesi'nde yerel idare ve sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılarak, bir çoğu genç ve bazıları yaşanan deprem felaketi neticesinde sakat kalmış bölge insanlarını ziyaret etme ayrıcalığına da sahip olduğunu ifade eden Lagarde, "Cesaretlerine ve azimlerine şahit olmak gerçekten etkileyiciydi" ifadesini kullandı. Son olarak, Fon'un Türkiye ile olan başarılı ve yapıcı ilişkisinin IMF için çok değerli olduğunu vurgulayan Lagarde şöyle devam etti: "Türkiye'nin gerek IMF gerekse G-20 içerisinde oynadığı önemli rolü takdirle karşılamaktayız. Birçok alanda işbirliği yapıyoruz ve süre gelen diyaloğumuzun devamını beklemekteyiz. Yetkililere ve Türk insanına nazik ev sahipliklerinden ötürü minnettarlığımı sunmak isterim" dedi.


GÖ (TT)