Ağustos ayı başında bahçeye giren üreticiler fındık hasadına devam ederken araç yolu olmayan arazilerde bahçeden topladıkları ürünlerini katır veya teleferikle taşıyor. Rakımı 800 metreyi bulan Turnasuyu Vadisi çevresindeki 16 köyün bahçelerinde 200-500 metre arasındaki uzunlukta 50'ye yakın çelik halat ve onu harekete geçiren motordan oluşan ilkel teleferik bulunuyor. Yamaç ve engebeli arazide bazı üreticiler topladığı fındığı kiraladıkları katırlarla taşırken bazıları da kurdukları teleferik sistemiyle taşıma sorununu çözüyor. Teleferik motorcusu Sali Aydınhan, bahçesinde teleferik sistemi kurulan üreticilere yevmiye karşılığında motorunu kiraladığını söyledi. Turnasuyu Vadisi üzerinde sadece kendisinde motor olduğunu belirten Aydınhan, "Bu bölgede 50'ye yakın bahçede teleferik kurulu. Çevresindeki yakın bahçelerde bu hizmetten faydalanıyor. Yüksek ve 200 ile 500 metre mesafeden teleferikle fındık çekiyoruz" dedi.

Bahçelerinden 15 tonun üzerinde fındık elde eden üretici Hüseyin Özbucak ise, İl Özel İdaresi tarafından 600 metre rakımlı Gerce Köyü'ndeki Turnasuyu Vadisi üzerinde bir süre önce yeni yol açıldığını bu sayede 2 bahçeye teleferik sistemi kurduğunu dile getirdi. Daha önceki yıllarda kiraladıkları katırlarla 5- 7 kilometre uzaktaki bahçeden harmana fındık taşıdıklarını belirten Özbucak, "Artık yol ve teleferik var. 150 metre mesafeden yola çektiğimiz fındığı araçlarla harmana taşıyoruz. Bu sistemle katırla taşımaya göre hem ucuza geliyor hem de zaman kaybını önlüyor. Fındığımızı ve odunumuzu kolaylıkla taşıyoruz. Fakat arazi yapısı dik olması nedeniyle maliyetler çok yüksek" diye konuştu.

Bahçesine teleferik kuran bir başka üretici Mustafa Büber'de 80 metre yükseklikte 200 metre uzaklıktan teleferikle fındık taşıdıklarını belirterek maliyetlerden yakındı. Büber, "Köyümüzün yapısı çok bayır ve engebeli olduğu için topladığımız fındıkları bahçeye kurduğumuz teleferikle çekiyoruz. Fakat bahçeden çuvalı bir araya taşıma, teleferiğe yükleyip indirme, harmana taşımada 7 işçi çalışıyor. Her birinin yevmiyesi 100 lira. Buna can mı dayanır? Katırla taşımaya kalksak maliyet 3-4 katına çıkıyor" dedi.



NK(İS/İD)