Türkiye'nin gündemine oğlu Atakan’a yazdığı 'Direnç' mektubuyla gelen İzmirli bankacı Gamze Akbaş’ın serptiği umut tohumları binlerce kişinin gönüllü donör olmasıyla yeşermeye başladı. Uzmanlar da kaygılara açıklık getirerek bağışçı olmanın önemini vurgulamaya devam ediyor. Konuyla ilgili DHA'ya değerlendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı, Doku Tiplendirme Laboratuarı ile AÜ Akraba Dışı Doku Bankası ve Kordon Kanı Bankası Direktörü Prof.Dr. Meral Beksaç, daha önce altyapı ile ilgili dile getirilen sıkıntıların aşılacağına ilişkin umutlu konuştu. Kan verme işleminden sonra uygun kemik iliği olup olmadığına bakma işleminin sadece Ankara ve İstanbul'da yapıldığına değinen Prof.Dr. Beksaç, bu alanda Türkiye'deki en yetkili iki isimden biri olarak konuyla ilgili vatandaşların kafasını karıştıran soruları da yanıtladı.

"ÜCRET GEREKMİYOR"

Ellerindeki malzemenin hem kan alma hem de analiz etmeye yeterli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Meral Beksaç, Gamze Akbaş'ın yarattığı duyarlılığa değinerek, "Biz ne zamandır bunu bekliyorduk. Bizim imkanlarımız yeterli. Söylendiğinin aksine ücret de gerekmiyor. Şu anda kendisi başvuran 400 kişi civarında. Ama internetteki ’kökhucrebagisla.com’ adlı siteye 900’e yakın kişi başvurdu" dedi.

"ANNELER BURADA BABALAR NEREDE?"

Türkiye’den kan örneklerinin kendilerine posta ile ulaştığını dile getiren Prof.Dr. Beksaç, geçen haftaya göre çok fazla bağış artışı olmasından mutluluk duyduklarını bildirdi. Prof.Dr. Meral Beksaç, "Özellikle anneler çok ilgili. Ancak biz ’Anneler burada babalar nerede?' diye soruyoruz. Çünkü nakillerde özellikle genç erkek donörlerden daha fazla sonuç alıyoruz" bilgisini verdi. Prof.Dr. Beksaç, alınan kanların ’çöpe atılacağı’ yönündeki iddiaların da yanlış olduğunu, kanın analiz için saklanma koşullarının mevcut olduğunu ifade etti.

"YETERLİ TÜP YOK" DİYEREK ÇEVRİLDİLER

DHA’ya ulaşan bazı gönüllü bağışçılar başvurdukları kan merkezlerinde, "Yeterli tüp yok, yetkililer ilgilenmiyor" yanıtlarıyla karşılaştıklarını, bazı gönüllülerin geri çevrildiğini iddia etti. Prof.Dr. Meral Beksaç, bu konunun kendisine iletilmesi üzerine "Kan almak için gereken tüp çok ucuz. Maliyetli bir şey değil. Kişiler sağlık ocaklarında kan aldırıp internetten kayıt yaptırarak da bize ulaşabilir. Bu sistem şu anda iyi çalışıyor" dedi. Prof.Dr. Beksaç ayrıca, zannedildiğinin aksine lösemi hastalarının kemik iliğinden başka bir diğer umudu olan kordon kanı bağışının da kesinlikle ücretli olmadığını, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri tıp fakültelerinin bu konuda protokolünün bulunduğunu ekledi.



BT(İÖ/İD)