TCDD’nin internet sitesinde yayınlanan, Feneryolu tren istasyonunda, 11 Temmuz 2012 Çarşamba günü, Ebru Gültekin Ilıcalı’nın, peron ile vagon arasına düşerek hayatını kaybetmesine neden olan kazayla ilgili basın açıklamasına Ilıcalı’nın ailesinden tepki geldi.


Talihsiz kadının ablaları Binnaz Akgül ve Canan Fergan ile akademisyen arkadaşı Aslı Takanay ortak bir basın açıklaması yaparak TCDD’nin tavrını kınadılar. TCDD’nin görgü tanıklarının ifadelerinin dışında tek yanlı olarak açıklama yaptığını iddia eden Canan Fergan bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:


“11 Temmuz 2012 Çarşamba günü Feneryolu tren istasyonunda, Devlet Demiryolları’nın gerekli güvenlik tedbirlerini uygulamamasından, görevlerini gereği gibi yerine getirmeyenlerin varlığından dolayı yaşamını kaybeden Ebru Gültekin Ilıcalı ile ilgili olarak, Ebru’muzun katlinden bir hafta sonra 18 Temmuz 2012 günü Devlet Demiryolları’nın resmi web sitesinden yapılan basın açıklamasında yer alan beyanlar, görgü tanıklarının ifadelerinin aksine ve tamamiyle Devlet Demiryolları yönetiminin kendi kusurlarını örtmek amacıyla oluşturduğu, sorumluluktan kurtulmaya yönelik, tek yönlü, talihsiz beyanlardır. Devlet Demiryolları idaresini, bu 'hakikati yansıtmayan' açıklamasından dolayı kınıyor ve bu ölümden sorumlu olan herkes yargılanana, cezalandırılana ve başka can kayıplarının engellenmesi için 'göstermelik' değil hakiki ve sürekliliği olan önlemler alınana dek davanın takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz.”


Canan Fergan, kardeşinin güle oynaya geldiği tren istasyonunda hayatını kaybettiğini kaydederek “Pırıl pırıl bir akademisyeni bir iki dakikada toprağa verdik. Bunun önlemini almayan bir yönetim ve teknik olarak sorumluları mutlaka var. Bunların bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.



TCDD’nin yaptığı açıklamayı hayretle izlediklerini söyleyen Fergan “Biz TCDD tarafından bir taziye bildirmesini bekliyorduk. En azından TCDD genel müdürünün çıkıp ‘kusurları araştırıyoruz, üzgünüz’ demesini bekliyorduk. Onun yerine, bugün yaptıkları açıklamada tamamen tanıkların ifadeleri dışında bir takım beyanlar bulunuyor. Bu nedenle böyle bir açıklama gereğini duyduk” diye konuştu.


TCDD’nin internet sitesinde yer alan basın açıklaması:


11 Temmuz 2012 günü, Feneryolu İstasyonunda meydana gelen olayla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.







1- Görgü tanıklarının ve istasyonda görevli personelin tanıklıklarına göre olay: “Kazazede’nin tren hareket etmek üzereyken bebeğini trene bindirdiği; bebek arabasının kapalı halde dışarıda kaldığı; bebek arabasını da trene bindirirken kapıların kapandığı, kapının dışında kalan bebek arabasının koluna tutunarak hareket halindeki trenle birlikte koştuğu, dengesini kaybederek ve tren cidarına çarparak, iki vagon arasındaki boşluğa düştüğü ve hayatını kaybettiği” şeklindedir.







2-Olayda, trenin kapılarının kapanma esnasında Ebru Gültekin Ilıcalı’nın trene binmeye çalıştığı, bebek arabasının kolunun kapıya sıkıştığı, sistemin sıkışan cismi algılamadığı tekrar teyit edilmiştir.







3-Uluslararası Demiryolları Birliği EN14752 sayılı standarda göre, kapı aralığına 3 ila 6 cm ebadında bir cisim sıkıştığında otomatik alıcılar bu cismi algılamamaktadır.







4-Trenler otomatik kapı sistemine sahiptir. Trenlerin dışarıdan tutunacak kapı kolu bulunmamaktadır.







5-Kapılar kilitli olmadan trenler hareket etmemektedir. Hareket halinde iken kapılar açılmamaktadır.







6-Özetle, Peronda bulunan güvenlik personeli ilgili şahsa doğru koşarak ikaz etmesine karşın, kazazede bebek arabasının kolunu bırakmamakta ısrar etmiş; maalesef hepimizi üzen müessif olay meydana gelmiştir.







7-Konuyla ilgili idari ve adli soruşturma açılmıştır.







8- Prof. Sıdık Yarman, Prof. Mustafa Ilıcalı, Prof. Tuncer Toprak ve Prof. İlhan Kocaarslan’dan oluşan Bilim Kurulu olayla ilgili teknik inceleme yapmıştır.







9-Bilim Kurulu, teknik incelemesinde; “1- Feneryolu istasyonundaki peronun, yol daire başkanlığının 18.07.2007 tarih ve 36822 sayılı emrinde belirtilen ölçülere uygun olduğu tespit edilmiştir. 2-Kazaya iştirak eden E 14074 tipi banliyö dizisinin basamaklar dahil genişlik ölçüsünün UIC 501-1 yapı gabarisine göre uygun tasarlandığı belirlenmiştir. 3- Yukarıda sözü edilen ölçüler, yük ve yolcu işletmeciliği veren(karma işletmecilik) işletmelerde kullanılan ölçülerdir. 4-Bahsi geçen otomatik kapı sisteminin TSE EN 14752 standartlarına göre modernize edildiği ve tasarımında yer alan teknik özelliklerin uygun olarak çalıştığı yapılan testler sonucu belirlenmiştir.” şeklinde bir sonuca ulaşmıştır. Tespitlerine yer vermiştir.