Memleket Sevdalıları Derneği ile Sosyal Demokrasi Derneği tarafından Eskişehir'de 'Terör ve Uluslararası İlişkiler' konulu panel düzenlendi. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılan ve CHP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yönettiği panele konuşmacı olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Faruk Logoğlu, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Tuğtan ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekin Oyan Altıntaş katıldı.

ODTÜ'DEKİ BİR ÜNİVERSİTENİN DİRİLİŞ SİNYALİ

Aralarında CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ile şehit yakınlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin izlediği panelde konuşan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, terörün ulusal hukukta tanımı üzerinde uzlaşılmış bir kavram olmadığını söyledi. Cihaner şöyle konuştu: "Terör, üzerinde uzlaşılamadığı için çok gevşek bir şekilde her yana çekilmeye müsait. Uluslararası hukuktaki terörün kötüye kullanılmaya başlangıcı gerçekten 11 Eylül süreciyle başlatılıyor, ama daha geçmişe gidiyor. Özellikle güvenlik kaygısının artmasıyla, güvenlik toplumu diyeceğimiz bir toplumun dayatılmaya başlanmasıyla insanın korku filmi gibi, her hareketinin izlendiği, takip edildiği bir toplum tasarımı hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ama o kadar umutsuz olmaya, korkmaya gerek yok. Çünkü korku duvarı aşıldıktan sonra kuşkusuz bir aşamada insanlar buna duyarsız kalıp, içselleştirip kendisinden isteneni yapmaya başlıyor. Eşik aşıldıktan sonra da toplumun gücünün, örgütlü güncünün karşısında hiçbir organize yapı duramaz. Nitekim bunun işaretlerini Türkiye'de görmeye başladık. 29 Ekim'de meydanları dolduran halk korkmadı. ODTÜ'de sadece öğrenciler değil, üniversite çalışanları, öğretim üyeleri hepsi korku toplumuna artık teslim olmayacaklarını ilan ettiler. Bu beklide bir üniversitenin dirilişinin sinyalleridir."

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) uluslararası terörizmle mücadele sözcüğünü kullanan ülke olduğunu ifade eden İlhan Cihaner, "En çok uluslararası terörizmle mücadele sözcüğünü kullanan ABD bence dünyanın en büyük teröristi. Çünkü sonsuz özgürlük hareketi altında Afganistan'a girmesiyle 11 Eylül olayları sonrası başlayan süreç Orta Doğu'yu şekillendirmeye kadar gitti" dedi.

BARIŞCIL GÖSTERİ HAKKINI KULLANANLARA TERÖRİST DENİLİYOR

Terörizm sözcüğünün terörle mücadele ile birlikte ele alındığını söyleyen İlhan Cihaner konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İstedikleri eylemi terör eylemi olarak nitelendirmeye başladılar. ODTÜ'de yaşananlar, barışçıl gösteri hakkını, protesto hakkını anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış haklarını kullanmak isteyen öğrenciler terörist, gazeteciler terörist, subaylar, askerler, bir sürü yurtsever terörist, avukatlar terörist. Dünyada olmadığı kadar avukat tutuklu şuanda. Terör kavramıyla PKK özdeşleştiği için ve çok açık terör eylemlerine başvurduğu için buna karşı bir ses yükseltildiği zaman hemen sizi o şekilde yaftalayabiliyorlar. Ama artık bu tuzağa düşmememiz gerekir. Çünkü bence bizi kandırıyorlar. Ben bu konuda katıldığım hemen hemen her toplantıda bir soru soruyorum salonda bulunanlara. Burada da sorayım o soruyu. Sizce ABD PKK'yı destekliyor mu? Evet diyenler elini kaldırabilir mi? Bu önemli bir şeye işaret ediyor. Bundan siyasi bir sonuç çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Siz bir yandan ABD'nin PKK'yı desteklediğini düşünüyorsunuz, ama öte yandan ABD ile üçlü mekanizmayı kurup, Amerika'nın istihbaratıyla PKK ile mücadele ettiğinizi iddia ediyorsunuz. Burada inanılmaz bir çelişki, inanılmaz tuzak var. Ankara Kumrular'da bir bomba patlatmışsınız masum insanlar ölmüş kuşkusuz terördür. Mayın koymuşsunuz, insanlar yaşamını yitirmiş kuşkusuz terördür, ama bunlar üzerinde zaten tartışma yok Bizim asıl teröristleri, bizleri kandıranları hala bu ülkenin dağlarında yoksul halk çocuklarının ölmelerine yol açanların olduğunu görmemiz gerekir diye düşünüyorum."

Paneldeki diğer konuşmacılar da Türkiye'deki ve dünyadaki terör olaylarını anlatarak terörizmle mücadele konularındaki görüşlerini dile getirdiler.

 

HT,SK (EK/RT)