Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) bağlı Ankara'daki yurtlarda kalan öğrencilerle Ankara Mehmet Akif Yurdu’nda bir araya gelen İlber Ortaylı, tarih bilincini dikkat çekti. Prof. Dr. Oltaylı, Türklerin tarih yapan bir millet olduğunu ancak tarih yazmayı bilmedini belirterek, tarihi yapmak kadar tarih yazmanın ve korumanın da önemli olduğunu vurguladı.

TARİHİ ESERLER ÜZERİNE İSİM KAZIYIP, KOYUN OTLATIYORLAR

Tarih bilincinin eksikliğinin kirlenmeye neden olduğunu, turistik fresklerin üzerine isim kazıyanların, kalıntıların üzerinde keçi otlatanların olduğunu hatırlatan Ortaylı, "Ecdadımız imparatorluklar kurdu, tarih yaptı, onu anlamak ve bilmek zorundayız" diye konuştu.

ARŞİV BELGELERE 'KÜFLÜ KAĞIT' DİYORLAR

Arşiv konusunda da özensizlik ve bilgisizliğin olduğunu, arşiv belgeleri için 'bir tomar küflü kağıt' diyenlere tanık olduğunu aktaran Ortaylı, tarih yapanlarla tarih yazanlar arasında eşgüdüm olmadığını ifade etti. Otobüs bileti ile bakkal defterinin bile tarihi belge olduğunu dile getiren Ortaylı, "Hükmü geçmiştir diye yok edilen evraklar, 50 sene sonra önemli bir araştırmaya belge, veri niteliğinde olabilmektedir" dedi.

YURTKUR Genel Müdür Hasan Albayrak’ın da izlediği konferans sonrasında öğrenciler İlber Ortaylı ile fotoğraf çektirdi. Genel Müdür Albayrak, Ortaylı’ya plaket ve çiçek verdi..