PKK Elebaşı Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye'den çıkarılışının yıldönümünü protesto amacıyla dün Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca'da kepenkler açılmazken, dün akşam saatlerinde ise Hakkari kent merkezinde olaylar çıktı. BDP'li olan Hakkari il Genel Meclisi Üyeleri, bugün olaylarla ilgili Vali Orhan Alimoğlu ile görüşmek istedi. Ancak bu görüşme telepleri olumlu karşılanmayan 8 İl Genel Meclisi Üyesi, İl Özel Ödaresi'nde bulunan meclis salonunda basın toplantısı düzenledi. Meclis üyeleri, valinin tavrını kınadıklarını söyledi.

'VALİ DEVLETİN KAPILARINI HALKA KAPATTI'

Meclis üyeleri adına basın metnini okuyan İl Genel Meclis Başkanvekili Mehtap Daşdan Demirel, Hakkari'de dün yaşanan sorunlarla ilgili Vali Orhan Alimoğlu ile görüşmek isediklerini, ancak valinin kendileriyle görüşmek istemediğini belirtti. Demirel şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi İl Genel Meclisleri, 5302 sayılı yasaya göre il özel idarelerinin karar organı niteliğindedir. İl Genel Meclisleri'nin Türkiye'nin her tarafında gerek valilik, gerekse özel idarelerle yakın çalışma mesaisi yaptıkları bilinmektedir. Ama her nedense bizim ilimizde yeni Valimiz Orhan Alimoğlu, buraya geldiğinden bu yana devletin kapılarını gerek il genel meslisine, gerekse Hakkari halkına, muhtarlara, ve diğer sivil toplum kuruluşlarına kapatılmıştır. Sayın Vali adeta halka kapılarını kapatmış, diyaloğu önlemek istemiştir. Bu bakımdan bu politika devletin ve hükümetin Hakkari'ye bakışı ve politikası ise, bu politikayı benimsemediğimizi ve bunun sorunlara çözüm olamayacağını bildirmek isteriz. Sayın Vali halktan korkmamalıdır. Sayın Vali İl Genel Meclisi'nden korkmamalıdır. Defalarca Valiliğe görüşme randevu talebinde bulunmamıza rağmen, sayın vali bizleri görmezlikten gelme nedeniniz nedir? Devletin kapılarını halka, il genel meclisine açacak bir valiyi, Ankara'dan acilen talep etmekteyiz."



BD(FE/COŞ)