Rize Valiliği yazılı bir açıklama yaparak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün oluru ile İkizdere İlçesi Çakçor Deresi üzerinde, Yataksu enerji şirketi tarafından yapılması planlanan 3.33 megavat kurulu gücündeki Gelintaşı Regülatörü ve HES projesi için halkın ÇED sürecine katılımı toplantısı düzenleneceğini duyurdu. Duyurunun ardından bir açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi, HES firmalarının hukuka aykırı işlem yaptığını söyledi, valilikler ve diğer ilgili kurumların da bu hukuksuzluğa ortak olarak göz yumduğunu öne sürdü. Köy sakinlerinin çevrede ve bölgede hiçbir şekilde HES istemediğini, ÇED toplantısını da kabul etmediklerini ifade eden Ekşi, şöyle konuştu:

"Burada yapılan işlemlerin yasalara aykırılığı ve hukuksuzluğu konusunda yetkili ve ilgilileri defalarca uyardık, yine de uyarıyoruz. Bu toplantılar burada yapılamaz. Köylüler olarak bunu istemiyoruz. İkizdere Vadisi SİT alanı ilan edildi. Vadide turizmin geliştirilmesini istiyoruz. Bu projelerle yaşam alanlarımızı ortadan kaldırarak, sularımıza el konulacak ve kontrol altına alınacak. Bizleri tarihi, sosyal ve kültürel değerlerimizden kopararak, doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verecek projeler hazırlanıyor. Hiçbir vadimizde, ülkemizin hiçbir köşesinde bu tür projeler istemiyoruz."

SİT ALANINDA HES OLUR MU?

Sivrikaya Köyü Muhtarı Oktay Aksu’da, öncelikle köylerinde sonra da vadilerinde hiçbir şekilde HES projesi istemediklerini belirterek, "Bizim köyümüz turistik bir yayla köyü. Ender bulunan Dağ Horozu burada yaşıyor. HES projesi ve regülâtörün yapılacağı yerden aşağıda 8 su değirmenimiz var. Su toplanacak yerde mezarlarımız var. Tarihimiz, kültürümüz, yaşam alanlarımız, her şeyimiz burada. Köyümüz, turizm ve koruma amaçlı olarak SİT alanı kapsamına alındı. SİT alanında HES olur mu? HES yapılmasını istemiyoruz. Yapılan yerleri görüyoruz. Kimse bizden bu projelere destek vermemizi beklemesin" dedi.