18'i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 153. duruşması görülmeye başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 13 sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Mustafa Dönmez, Oğuz Bulut ve İbrahim Özcan duruşmaya gelmedi. Oda Tv davası kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklardan Tanju Güvendiren, Halis Yavuz Işıklar, Ufuk Büyükçelebi ve Adnan Bulut salondaki yerini aldı.


TUTUKSUZ SANIKLAR SAVUNMA YAPIYOR


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuksuz sanık yapımcı yönetmen Halis Yavuz Işıklar'ı savunmasının alınması için kürsüye çağırdı. "Böyle bir terör örgütünün varlığından dahi haberim yok" diyerek savunmasına başlayan Işıklar, davanın sanıklarından eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve emekli Tümamiral İlker Güven dışında kimseyi tanımadığını belirtti.


"KARA KUVVETLERİNE FİLM ÇEKTİM"


40 senedir Türk sinemasına yönetmen ve yapımcı olarak hizmet ettiğini söyleyen sanık Işıklar, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde kendisine Kara Kuvvetleri için tanıtım filmi çekmesi teklifinde bulunduğunu ifade etti. Teklifi kabul ettiğini kaydeden Işıklar, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de Vural Beyazıt'ın kuvvet komutanı olduğu dönemde 'Denizciler Geliyor' isimli bir tanıtım filmi yapmıştım. Kara Kuvvetleri için çektiğim 'Hakideki Alyürek' filminin çekimleri sırasında o zaman Özkök'ün Kurmay Başkanı olan Şener Eruygur'la muhattap oldum" dedi.


"SIFIRA İNDİM"


Filmin çekimlerinin 1 yıl sürdüğünü ifade eden Işıklar, "Filmi Kara Kuvvetleri Komutanlığı finanse etti. Tamamladıktan sonra Ankara'ya giderek teslim ettim. 2005 yılında çok büyük bir trafik kazası geçirdim. Şener Eruygur bana geçmiş olsun ziyaretlerinde bulundu. Ben de kendisini Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı sırasında ziyaret ettim. Yönetmen olmam nedeniyle bana ADD'nin gecelerine ünlü isimler bulmamı istedi. Ben ADD'ye üye değildim. Prensiplerim gereği hiçbir dernek ve kuruluşa üyeliğim yoktur" diye konuştu. 3-4 senedir sağlığının yerinde olmadığını belirten Işıklar, "7 senedir sıhatim dışında hiçbir şeyle uğraşmıyorum. Sol gözüm hiç görmüyor. Sağ gözüm ise yüzde 40 oranında görüyor. Onu da kaybetmek üzereyim. Ciğerlerimde de problemler sürüyor. Ayakkabımı dahi tek başına giyemiyorum. İşimi yapamadığım için maddi durumum bozuldu. Sıfıra indim" ifadesini kullandı. Suçsuz olduğunu ve beraatini talep eden Işıklar, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin sorusu üzerine İlker Güven'i yaptıkları filmin bilet satışı için Eruygur'un tanıştırdığını Saadettin Tantan, Yaşar Okuyan ve Sabih Kanadoğlu'nun bilet satılacak kişiler listesinde olması nedeniyle tanıdığını söyledi.


GÜVENDİREN SAVUNMADA


Işıklar'ın savunmasını tamamlamasının ardından tutuksuz sanık Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi 3 sayfadan oluşan yazılı savunmasını mahkemeye verdi. Sözlü savunma yapmayacağını belirten Büyükçelebi, sorulacak soruara cevap vermeye hazır olduğunu ifade etti. Büyükçelebi'nin savunmasını tamamlamasının ardından tutuksuz sanık Askeri Yargıtay onursal üyesi emekli Albay Tanju Güvendiren kürsüye alındı. Duruşma Güvendiren'in savunmasıyla devam ediyor.

 


(BB)