Kaza, geçen yıl 25 Mayıs'ta Özmen Caddesi'nde, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi girişinde meydana geldi. Rahatsızlanan ev sahibini hastaneye getiren 60 yaşındaki Mustafa Baki Önal'ın yönetimindeki 35 KNS 61 plakalı otomobille bir pizzacıda kuryelik yapan Samet Aktaş yönetimindeki 35 YR 158 plakalı motosiklet çarpıştı. Kazanın şiddetiyle motosiklet sürücüsü Aktaş ile arkasında oturan iş arkadaşı Zafer Mehmet Boduroğlu yola fırladı. Hastane girişindeki kazanın bildirilmesiyle olay yerine gelen sağlık ekipleri, kaza anında kaskları takılı olmayan iki gençten Zafer Mehmet Boduroğlu'nun olay yerinde yaşamını yitirdiğini belirledi. Ağır yaralı motosiklet sürücüsü Samet Aktaş da tedavi altına alındığı hastanede öldü. Polis tarafından gözaltına alınan otomobil sürücüsü Mustafa Baki Önal tutuklandı, hakkında dava açıldı.

5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan 8'inci duruşmaya, hakkında 15 yıl hapis cezası istenen ve tutuklu yargılanan sürücü Mustafa Baki Önal ile, kazada ölen gençlerin yakınları ile tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden gelen raporu okudu. Raporda, Mustafa Baki Önal'ın asli ve tamamen kusurlu olduğu, ölen Samet Aktaş ve Zafer Mehmet Boduroğlu'nun ise kusursuz oldukları belirtildi.

Ölenlerin avukatı Gamze Koyutürk, "Sanık bilinçli taksirle suçu işlemiştir. Dosyaya sunulan bilirkişi raporundan da anlaşıldığı üzere selektör yaptığını kendisi beyan etmiştir. Karşıdan gelen sürücüyü gördüğü halde çarpmıştır. Bu sebeple sanığın bilinçli taksir hükümlerinin uygulanamsı suretiyle cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.

Diğer avukat Bilal İstek ise "Sanığın asli ve tam kusurlu olduğu kanaatindeyiz. Bu sebeple cezanın üst sınırdan uygulanamsını istiyoruz. Verilecek ceza bir nebze de olsa katılanların üzüntüsünü azaltacaktır. Bu sebeple hükümle birlikte tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istiyoruz. Araştırılmasın istediğimiz bir husus yoktur" diye konuştu. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç ise hükümle birlikte sanığın tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Sanık Mustafa Baki Önal da son savunmasında, "Benim yaşım 60. Bu yaşıma kadar hiçbir olaya karışmadım. Sabıkam yoktur. Bu olaydan dolayı çok üzgünüm. Perişan durumdayım. 16 aydır tutukluyum. İki can gitti. Keşke geri gelseler de ben canımı feda etsem" dedi.

Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya 10 dakika ara verdi. Bu sırada sanık olası bir saldırıya karşı, karar okunmadan önce jandarma tarafından nezarethaneye götürüldü. Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Hakim Orhan Kızıltaş, sanığın taksirle iki kişinin ölümüne neden olmak suçunu işlediği kanaatine varıldığını belirtip, 5 yıl hapis cezasına çarptırdığını açıkladı. Duruşmalardaki iyi halini lehine takdiri indirim nedeni olarak kabul edip, cezayı 4 yıl 2 ay hapse indirdiklerini, tutuklu kaldığı süreyi ve dosyanın Yargıtay'a gidiş dönüş süresini dikkate alarak, tahliyesine karar verdiklerini belirtti. Ayrıca sanığın sürücü belgesine 1.5 yıl süreyle el konulmasına da karar verildi.

Ölen gençlerin yakınları açıklanan karara tepki gösterdi, sinir krizi geçirdi. Polis, acılı aileleri duruşma salonundan dışarı çıkarttı.



BK(AÖ/SS)