Yaklaşık 30 yıl önce yapılan ve gümrük personeli için lojman olarak kullanılan 4 katlı 2 bina, uzun süredir kullanılmaması ve kötü görüntü oluşturması nedeniyle Edirne Valisi Hasan Duruer'in talimatıyla yıkılmasına karar verildi. Edirne İl Özel İdaresi maden mühendisleri ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, 3 hafta boyunca çalışarak binalanın ilk 3 katındaki 318 ayrı kolona toplam 80 kilo patlayıcı yerleştirdi. Patlama yapılmadan yaklaşık yarım saat önce yıkımın yapılacağı alandaki yol trafiğe kapatıldı. Tüm önlemler alındıktan sonra da yerleştirilen dinamitlerle 2 bina katların üzerine çökerek yıkıldı. 

Patlatma ekibinin başında yer alan Edirne İl Özel İdaresi Maden Mühendisi Yasin Yılmaz, planlandığı gibi bir yıkımın gerçekleştiğini ve başarılı olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültes Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Özer yıkımla ilgili şunları söyledi:

"80 kilogram patlayıcı kullanıldı. Kısıtlı imkanlarla yapılan bu çalışmada hedefimize ulaştık. Daha iyi imkanlar sağlanırsa daha başarılı yıkımlar gerçekleştirebilmek mümkün. Bu çalışmanın Türk mühendislerin patlatmayla yapıların yıkılabileceğini gösterdiğini düşünüyoruz."

Yıkımın ardından yıkımda görev alan ekip, bina önüde hatıra fotoğrafı çektirdi. Binanın kalan molozları ise iş makinesiyle temizlenecek.



FK(LK/SS)