Antik kentleri gezip edindikleri bilgileri kitap haline getiren Avustralyalı yazarlar Alan Cadwallader ve Michael Trainor, Denizli Valiliği’ne yaptıkları ziyarette, 'Colossae in Space and Time' adlı kitabı, Vali Demir'e hediye etti. Denizli Valisi Abdulkadir Demir, kentin bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi, kültürel zenginliklere sahip olduğunun altını çizdi.

Abdulkadir Demir, kültürel değerleri ortaya çıkartmak adına birçok çalışmayı başlattıklarını ifade etti. Demir, "Denizli 19 antik kente sahip olmasına rağmen çok az bir kısmında kazı çalışması yapılmış. Amacımız bu kentlerin tamamını gün ışığına kavuşturmak ve ayağa kaldırmak. Burada çok kısa sürede ayağa kaldırılabilecek eserler maalesef başarılamamış. Laodikya Antik Kenti'nde Türkiye'ye örnek çalışmalar yapıldı ve 4.5 yıl içinde, burada 46 yıldır yapılandan çok daha ileriye gidebilir hale gelindi. Biz kendi değerlerimize buradan sahip çıkarak yaşatacağız. Tripolis Antik Kenti, Beyce Sultan ve Tabae Antik Kenti'nde çalışmalar devam ediyor. Bu kitap bu noktada çok büyük anlam taşıyor. Çalışmalarımızla aynı paralellikte yazılan kitap hissettiğimiz kaynak ihtiyacını karşılayacak ve çok büyük bir eksikliği giderecek. Hem de bugüne kadar Colossae hakkında doğru bilinen yanlışları da düzeltme imkanı verecek" dedi.

BAŞKA KİTAPLAR DA ÇIKARACAKLAR

Alan Cadwallader, Colossae Antik Kenti’nin Hıristiyanlığın ilk dönemleri ve Bizans İmparatorluğu için önemli bir yer olduğunu belirtti. Cadwallader, "Yaptığımız araştırmada antik kentte hiçbir çalışma yapılmadığını öğrendik. Bu alana gelen ilk ziyaretçiler olarak başka bilim adamları, profesörlerin gelip gelmediğini de bilmek istedik. Ve diğer insanların sadece çömlek işi ile ilgili yazılar yazdığını belirledik. Diğer yazıların, Bizans hikayeleri, tekstil, sanayi ve roma dönemi gibi hikayelerden ibaret olduğunu öğrendik. Büyük bir kazı çalışması yapılmadan önce kazı çalışmalarıyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplamaya çalıştık" diye konuştu.

Cadwallader, antik kentle ilgili 3 kitap çıkarmayı düşündüklerini ve kitabın Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde basılacağını da sözlerine ekledi.