Yaklaşık 1 yıldır böbrek yetmezliği sorunu bulunan 19 yaşındaki Ziya Balcı teşhisten hemen sonra diyalize girmeye başladı. Gün geçtikçe sıkıntılarının artması baba 46 yaşındaki Ergül Balcı’yı oğlundan gizli arayış içine soktu. Antalya’ya gelen Ergül Balcı Akdeniz Üniversitesi’nde çapraz nakil için Organ Nakil Enstitüsü yetkililerine başvuruda bulundu. Aile sabırsızlıkla haber beklemeye başladı. Bu arada gerekli testlerde hızla yapıldı.

10 YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU

Yiğit çiftinin hikayesi ise yaklaşık 10 yıl önce başladı. 45 yaşındaki müftülük görevlisi Abdülvahit Yiğit, polikistik böbrek hastalığı teşhisiyle tedavi görmeye başladı. Doktorlar son günlerde her iki böbreğin de iflas ettiğini nakil gerektiğini söyledi. Abdülvahit Yiğit, eşi 7 çocuk annesi Ayşe Yiğit ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Enstitüsü’ne müracaat ederek, çapraz nakil için kayıt yaptırdı.Yapılan incelemeler sonunda Abdülvahit Yiğit için en uygun vericinin, bir yıl önce böbrek yetmezliği yaşayan Ziya Balcı’nın babası Ergül Balcı olduğuna karar verilince gerekli testler yapılmaya başlandı. Çarşamba günü yapılan operasyon sonunda Ergül Balcı’nın böbreği Abdülvahit Yiğit’e, eşi Ayşe Yiğit’in böbreği ise Balcı’nın 19 yaşındaki oğlu Ziya Balcı’ya nakledildi.

Başarılı geçen operasyonlar, aynı zamanda bir dostluğun da başlangıcı oldu. Sağlık her şeyden önemli diyen, Ergül Balcı, “Doğu, batı, kuzey güney hiç fark etmez. Hepimiz kardeşiz. Biz Antalyalıyız, kardeş olduğumuz Yiğit ailesi Şırnaklı. Artık her fırsatta görüşüp birbirimizi ziyaret edeceğiz. Bunun herkese örnek olmasını istiyoruz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Yard. Doç. Dr. Ayhan Mesci ve Opr. Dr. Birkan Bozkurt, gerçekleştirilen nakillerin çok başarılı olduğunu hastaların sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söylediler. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "2012 yılında tüm verici ameliyatlarını laparoskopik yöntemle yaptık. Bu son çapraz nakilde de 2 vericinin de laparoskopik yöntemle ameliyatlarını yaptık. Bu yıl çapraz nakillerde verici ameliyatları laparoskopik yöntemle gerçekleştirildi" diye konuştu.


EA(SU/SSA)