IKEA Türkiye işvereni, işçilerin Koop İş Sendikasına üye olmaları karşısında baskı uygulayarak işçilerin istifa etmesini istemişti. IKEA çalışanlarının sendikal örgütlenmesi üzerindeki baskıları protesto etmek için bugün Koop-İş Sendikası üyesi işçiler ve Türk Metal Sendikası kalabalık bir eylem yaptı. Ancak eylemde sendikal örgütlenmeleri yüzünden baskı gören IKEA çalışanları yoktu.

Eylem alanına otobüslerle taşınan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, ne için eylem yaptıklarını soran Sendika.Org muhabirine, "Biz buraya yalakalık yapmaya geldik. Burada IKEA çalışanı bulamasınız. Onlar eyleme katılmadı" dedi.

Koop-İş Sendikası üyesi işçiler de "Burada IKEA çalışanları yok. Biz destek olmak için geldik. Korkudan çıkamıyorlar" diye konuştu.

IKEA’da 2000 işçi çalışıyor.
Herkes var, bir IKEA işçisi yok
Tepeüstü önünde toplanan Koop-İş ve Türk Metal üyeleri IKEA Ümraniye şubesi önüne yürüdü. Eyleme, IKEA işçilerinin örgütlü olduğu IKEA Dünya Sendikalar Birliği temsilcisi Alke Boyissege'nin yanı sıra, Arçelik işçileri, Uluslararası İşçilerle Dayanışma Derneği, Türkiye Komünist Partisi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi destek verdi.

IKEA önünde son bulan yürüşte, Koop-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Aziz Yıldırım, Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, IKEA Dünya Sendikalar Birliği temsilcisi Alke Boyisseger ve son olarak Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda IKEA Türkiye işvereninin işçilere uyguladığı baskı kınandı. Konuşmalarda, IKEA işçileri ile dayanışma mesajları verilirken ve tüm baskılar ortadan kalkana kadar eylemlere devam edileceği duyuruldu.

İşin garibi "mücadeleye devam edeceği" söylenen IKEA işçisi, kendisi için düzenlendiği öne sürülen basın açıklamasına bile katılmazken, eylem sarı sendikacılığın simge örgütü Türk Metal’in bindirilmiş kıtaları ile düzenleniyordu.

Daha önce IKEA çalışanlarının greve hazırlandığına dair haberler basına yansımıştı. Eylemde bir tane bile IKEA çalışanının olmaması akla "bu grev hangi işçilerle yapılacak" sorusunu getiriyor.


Türk Metal üyeleri, Türk İş bürokratları ve alanda olmayan IKEA işçileri ile dayanışma amacıyla alana gelen emek dostları kol kola halay çekti



Bundan önce dayanışma eylemlerine katılmaktan çok, grev ve örgütlenme girişimlerini baltalamak için seferber olan Türk Metal'ciler kendi tabirleriyle "yalakalık için" geldikleri eylemde "direne direne kazanacağız" dedi.