İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Türk-İslam Eserleri Müzesi’nin suç mahallerinden biri olduğunu ileri sürerek, “1915 yılında Ermeni aydınlar evlerinden alınarak, Anadolu’ya götürülmeden önce burada bir süre tutuldular” dedi. İHD Yönetim Kurulu Üyesi Meral Çıldır ise bugünün, sözde Ermeni soykırımının başlangıç günü olduğunu iddia etti. Kilikya Katolikosluğu’na hitaben yazılan mektubu okuyan Çıldır şunları söyledi:

“24 Nisan 1915’te İstanbul’daki tutuklamalarla başlayan soykırım sürecinde tarihi Batı Ermenistan’ın yüzyıllardır yalnızca ruhani merkezlerinden bir olmakla kalmayıp kültürel ve sosyal kimliğini de temsil eden Kilikya Katolikosluğu, ait olduğu topraklardan kovularak Beyrut’a sürüldü. Türkiye’de insan hakları savunucuları olarak bizler bu mektubu Katolikosluğunuzun ait olduğu yerin bu topraklar olduğu inancımızı ifade etmek için yazıyoruz.”


İHD üyeleri açıkmamanın ardından 97 yıl önce cezaevi olarak kullanılan müzenin bahçesine, burada tutuklu kaldığı belirtilen Ermeni aydınların isimlerinin yazılı olduğu karanfiller bıraktı. Sirkeci'deki Büyük Postane'ye kadar yürüyen grup, buradan mektupları Lübnan ve Ermenistan’a yolladı.


MD (MK) (FOTOĞRAF)