Fevzipaşa Caddesi üzerindeki Şehit Tevfik Fikret Erciyes Polis Merkezi önünde bugün saat 11.30’da toplanan İHD İstanbul Şubesi üyeleri üzerinde “Bu karakolda işkence var. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” cümlesinin yazılı olduğu pankartı açtı. Topluluk adına basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe okudu. Şehit Tevfik Fikret Erciyes Polis Merkezi’nde görevli polislerin 17 Haziran 2012’de Ömer Nas ve Gıyasettin Taş’ı, 19 Haziran 2012’de de Ahmet Koca’yı feci şekilde dövdüğünü iddia eden Ümit Efe, “İstanbul’da karakollarda ve sokakta sistemli işkence devam ediyor” dedi.

Askerlik görevini yaptığı Samsun’dan bir akrabasının düğünü için gelen Ahmet Koca’nın (22) bir grup polis tarafından öldüresiye dövüldüğünü hatırlatan Ümit Efe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir vatandaşın görüntülediği olayla ilgili 7 polisin görevden alındığı ve olayı soruşturmak üzere müfettiş görevlendirildiği açıklanmıştır. Polisin vatandaşa, sokakta ya da karakolda işkence yapmak gibi bir yetkisi var mıdır? Ortada açıkça işlenmiş bir suç varken nasıl oluyor da kusur ve ihmalden bahsedilebiliyor.”

Basının çağırılarak yeni copun tanıtılmasını da eleştiren İHD Şube Başkanı Ümit Efe, “Büyük bir heyecanla ‘İşte yeni copunuz’ diye demir çubukları tanıtarak verdiğiniz mesaj açıktır” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği olarak, karakollarda ve sokakta yaşanan işkenceye karşı her zaman mağdurların yanında olacaklarını anlatan Ümit Efe, insanlık dışı saldırıları gerçekleştirenlerden hesap soracaklarını da sözlerine ekledi.

KARAKOLA AYNA TUTTULAR

Açıklamanın ardından İHD’liler, yanlarında getirdikleri aynaları karakola tuttular. Şeffaf karakollar istediklerini belirten İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, “Bu nedenle bu binalara ayna tutuyoruz” dedi.

Topluluk dağılırken “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attı. Polisin, geniş güvenlik önlemi aldığı açıklama olaysız sona erdi.

(BB)