1915 yalnızca Ermeni soykırımını değil, aynı zamanda Süryanilerin de Seyfo adını verdiği Süryani soykırımını temsil ediyor.


KÜTAHYA MUTASARRIFI FAİK ALİ BEY’E ZİYARET

24 Nisan 2013 Çarşamba günü etkinlikleri bir mezar ziyareti ile başlayacak. Konuk olarak İstanbul’a gelen Londra’daki Gomidas Enstitüsü Direktörü tarihçi Ara Sarafian, saat 11:00’de insan hakları savunucularının eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığında Kütahya Mutasarrıfı Faik Ali Bey’in (Ozansoy) mezarını ziyaret edecek. Faik Ali bey, 1915’te merkezi hükümetin tehcir kararını Kütahya vilayetinde uygulamamış, zorla din değiştirme uygulamasını da reddederek vilayetinin Ermeni toplumunu korumuştu.


Ara Sarafian, İstanbul’dan önce 21-23 Nisan tarihlerinde Diyarbakır’da, Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ve Diyarbakır Barosu’nun konuğu olarak ve İHD Diyarbakır şubesinin desteğiyle gerçekleşecek anma ve etkinliklerine de katılacak.


24 Nisan Çarşamba günü İstanbul’da Saat 12:30’da Sultanahmet’te, 1915’te Merkez Cezaevi olarak kullanılan, ölüme gönderilecek Ermeni aydınların bir süre tutulduğu, şimdiki Türk-İslam Eserleri Müzesi’nin önünde soykırımı anma etkinliği başlayacak.


Etkinlikte Soykırım’da yok edilen Anadolu’ya yayılmış Ermeni toplumlarının yaşadığı 2300 köy ve kasabanın isimleri bir panoyla sergilenecek ve isimler tek tek okunacak. Liste, dönemin tanınmış İstanbullu Ermeni entelektüellerinden yazar, yayıncı Teotig’in (Teotoros Lapçinciyan) verilerine dayanarak hazırlandı.


ERMENİCE VE SÜRYANİCE

Tarihçi Ara Sarafian burada Türkçe’ye çevrilecek olan kısa bir Ermenice konuşma yapacak. Yanı sıra Süryani toplumundan bir katılımcı, 1915’te Süryanilerin yaşadıklarına ilişkin bir konuşma yapacak ve konuşma Süryani dilinde tekrarlanacak.


Kürt sorununda yaşanan yeni barış süreci nedeniyle Kürt siyasi hareketini temsil eden bir konuk da anma sırasında söz alacak.


Anmadan sonra, saat 14:00’te hep birlikte 24 Nisan 2011 günü askerlik yaptığı Diyarbakır’da öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın Şişli Ermeni Gregoryen Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edilecek ve Ermenilere, diğer Müslüman olmayanlara karşı işlenen nefret suçları ve cinayetler kınanacak. (Demokrat Haber)