Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önündeki 184’üncü hafta oturma eylemine İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra Barış Anneleri İnisiyatifi, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Kültür Derneği (MEYA-DER), KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve çok sayıda kayıp yakını katıldı. Burada İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bayramda insanların yaşamını yitiren yakınlarının mezarını ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Maalesef kayıp yakınlarının ziyaret edecekleri bir mezarları dahi yoktur. Biz yıllardır kayıpların bulunması için, faillerinin yargılanması için mücadele ettik. Ancak bugüne kadar bir sonuç elde edemedik" dedi. Kayıpların bulunması için geçmişteki iktidarlar gibi şimdiki AKP iktidarının da bir şey yapmadığını ifade eden Bilici, devletin failleri gizleyerek olayların üstünü kapattığını dile getirdi.

POLİS HAKKINI ARAYANIN CANINA KASTEDİYOR

Türkiye genelinde son günlerde polisin savunmasız vatandaşlara yönelik uyguladığı şiddet ve yargısız infazlara değinen Bilici, "Bu ülkede artık bizleri polislerden kim koruyacak noktasına geldik. Geçmişte faili meçhullerin, yargısız infazların yaşandığı bir dönem oldu. Bu dönemde de toplumsal gösterilerde polisin uyguladığı orantısız güç ve son olarak bakıyoruz kim kendini savunmaya kalkışırsa, kim hakkını aramaya kalkışırsa polisin ona göstermiş olduğu tavır, yaşamına son vermekle sonuçlanıyor. Kimisini sakat bırakıyor, kimisini öldürüyor. İnsanlar teslim oluyor yine öldürüyor, kaçıyor yine öldürüyor, ehliyetsiz dolaşıyor yine öldürüyor. Direk olarak insanların yaşamına kastedilen bir tavır içerisine giriyor" dedi.

Güvenlik güçlerinin bu cinayetleri kendi başlarına işlemediklerini, bu cesareti arkasındaki iradeden aldığını kaydeden Bilici, "Eğer işkenceciyi Emniyet Müdür Yardımcısı yaparsanız ve Başbakan’dan tutun İçişleri Bakanı’na, valiye kadar arkasında durursa, tabi ki polis de bundan güç alır ve keyfi uygulamalarını sürdürür" diye konuştu.