Hakkari'nin Oğul Köyü yakınlarında 2 Eylül 2012 tarihinde yolu kesilen bir grup PKK'lı tarafından kaçırılan AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdulmecit Tarhan'ın ağabeyi Osman Tarhan, kardeşinin serbest bırakılması için İHD ve Mazlum-Der Hakkari Şubesi'ne başvurarak yardım isteminde bulundu. Ailenin başvurusu üzerine İHD Hakkari Şubesi'nde İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ve Hakkari Barosu Başkanı Avukat Kutbettin Beyazit ortak basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı Akbulut, AK Parti il Başkanı Tarhan'ın serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirterek şöyle konuştu: 

"Özelikle 2012 yılında Kürt sorunun çözümü noktasında içine girilen çözümsüzlük konseptiyle beraber bölgemizde hak ihlalleri ve yaşam hakkı ihlalleri kabul edilemeyecek seviyeye ulaşmıştır. 2012 yılında önceki yıllara göre çok fazla sayıda operasyon yapılmakta, çatışmalar çıkmakta, eylemler yapılmakta ve güvenlik eksenli politikalardan dolayı ülkemizin kaynakları heba edilmektedir. Hergün Türk ve Kürt halkının gencecik evlatlarını ülkemiz topraklarına gömmekteyiz. Bu durum özellikle biz insan hakları savunucularının kabullenemeyeceği bir durumdur. Her ölümün içimizi acıttığı ve bizi eksilttiği aşikardır. Artık sorunlarımızı çatışarak çözemeyeceğimiz anlaşılmalıdır. En insani ve acil olan şey her kesimin vicdanının sesine kulak vererek yaşanan bu ölümlere dur demesidir.Ülkemizde yılardır devam eden çatışmalı ortam Oslo süreciyle beraber örtülü bir ateşkes sürecine evirilmeye başlanmışken müzakerelerin askıya alınmasıyla beraber çatışmalı sürece tekrar girilmiştir."

Bölgede yaşanan operasyonlar ve çatışmalı sürecin son bulmasını isteyen Akbulut, şöyle dedi:

"Tekrar başlayan bu çatışmalı sürecin son bulması için Akil Adamlar tarafından başlatılmış olan girişmeleri desteklemekteyiz. Ayrıca Türkiye’nin tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarının da barışı sağlamaya yönelik bu girişimi desteklemeye davet ediyoruz. Çatışmalı süreçlerde görülen ölümler hat safhaya ulaşmışken bu süreç içinde kaymakam, güvenlik kuvvetleri mensubu, siyasi parti temsilcilerinin de olduğu yurttaşlarımız PKK militanlarınca alıkonulmuştur. İnsan hakları kurumlarının girişimleriyle söz konusu kişilerin çoğu örgüt tarafından serbest bırakılmıştır. En son 2 Eylül 2012 tarihinde AKP Hakkari İl Başkanı Avukat Abdulmecit Tarhan, PKK militanlarınca alıkonulmuştur. Her şeyden önce insan hakları ve bu kapsamda yaşam hakkı kişi güvenliği konusunda duruşumuzun sonucu olarak Tarhan’ın serbest bırakılmasını talep ediyor ve bekliyoruz. Devlet, vatandaşların can güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu kapsamda alıkonulan kişilerin can güvenliğinin tehlikeye girmemesi ve alıkonulan kişilerin özgürlüklerine kavuşturulması için yapılan operasyonların durdurulması gerekmektedir."

Hakkari Baro Başkanı Avukat Kutbettin Beyazıt da, şiddetin öç alma duygusunu doğurduğunu, bunun halklar için büyük bir felaket olduğunu söyledi. Beazıt, "Bence bu ülke yeteri kadar bedel ödemiştir. En büyük amacımız, en büyük çıkarımız, en büyük çalışmamız bu ülkede gelecek nesillere, çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke ortamı sağlamaktır. PKK'lılar tarafından alıkonulan meslektaşımızın serbest bırakılmasını bekliyoruz."



BD(FE/İD)