16 yıl önce valiliğin temelini atıp duran, 56 milyon liralık harcamayla yapımı 2 yıl süren Iğdır Havalimanı'na ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan 'Ana' uçağı indi. Erdoğan'ı, saat 12.50'de geldiği Iğdır'da, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Amir Çiçek karşıladı. Kafkas folklor ekibinden bir kız Erdoğan'a "Hoş geldiniz" dedi ve çiçek verdi. İnişin ardından Sikorsky helikopterler havalimanın üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la birlikte Iğdır'a gelen Erdoğan, önce havalimanını gezdi. Başkakan Erdoğan havalimanında "SBS'de Türkiye birincisi olacağım" diyen ve verdiği sözü tutan Hüsnü Mustafa Özyeğin İlköğretim Okulu 8'incisi sınıf öğrencisi Hayal ve Dursun Güneş çiftinin kızları Fatma Nur Güneş ile görüştü.

IĞDIR BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI

Havalimanında düzenlenen platformda kürsüye saat 13.53'te çıkan Başbakan Erdoğan, Nahcivan, İran ve Ermenistan'a komşu olan Iğdır'ın bölgenin parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Havalimanı yapımına 1996'da valilik tarafından başlandığını anımsatan Erdoğan, böylesine büyük projelerin bakanlık tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Sıradan değil 2 yılda modern bir havalimanı yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, havanın çok sıcak olması nedeniyle kendisini izlemeye gelenlerden izin aldı ve ceketini çıkardı. Kentin üzerinde Ağrı Dağı'nın ihtişamı ve Nahcivan'ın kardeşliğinin etkisi bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Iğdır'da Azeri ve Kürt kökenlilerin barış, kardeşlik içinde, 'Türkiye'ye örnek' gösterilecek biçimde yaşadıklarından söz etti.

Havalimanı gibi Iğdır Üniversitesi kampusunu da aynı heyecanla yaptırdıklarını vurgulayan Erdoğan, yöre halkının içme suyu sorununu gidermesi için 50 yıldır hasretle beklediği Ünlendi Barajı'nın yakında ihale edileceğini ve önümüzdeki yıl yapımına başlanacağını müjdeledi. Iğdır'ın altyapısını bir çanağa benzeten Başbakan Erdoğan, bu bakımdan çanağı her alanda doldurmaya çalıştıklarını bildirdi. Iğdır'ın yeni teşvikte 6'ncı bölgede bulunduğunu anımsatan Erdoğan, tarihi, iklimi ve ekonomisiyle serhat kentin lokomotif olmayı hedeflediğini ifade etti.

"NİYE YATIRIMDAN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ"

Efsaneleri ile ünlü Ağrı Dağı'nın yeterince değerlendirilmediğinden yakınan Erdoğan, Ağrı Dağı'nın terör yüzünden turizmden yeterince pay alamadığını anlattı. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Iğdır bırakınız diğer imkanları şu yanı başımızdaki efsaneler diyarı Ağrı Dağını dahi yeterince değerlendiremedi, değerlendiremiyor. Ağrı Dağı başka bir bölgede başka bir ülkede olsaydı inanın tek başına çevresindeki bütün şehirleri abat etmeye yetecek bir kıymet haline dönüşürdü. Fakat çeyrek yüzyıldır en büyük baş ağrımız terör yüzünden yerli ve yabancı turistler bir yana bu bölgenin kendi insanı dahi Ağrı Dağının imkanlarından ve güzelliklerinden doyasıya faydalanamıyor. Geçtiğimiz 9,5 yıl boyunca terörden kaynaklanan işte bu tür sorunları çözmek için mücadele ettik. Önümüzdeki engellerin büyük bir bölümünü aştığımza inanıyorum. Silah üzerinden, ölüm üzerinden, acı üzerinden, baskı ve tehdit üzerinden kurulan oyunların hepsi bir bir çöktü ve çöküyor inşallah. Terör sorununu uzak olmayan bir gelecekte hep birlikte çözecek, alt yapısını önemli ölçüde kurduğumuzu yatırım üretim istihdam odaklı bir gündemle yolumuza devam edeceğiz. Terör örgütü bizim bölgeye getirdiğimiz hizmetleri sabote etmek için elinden gelenleri yapıyor. Havalimanını inşaatlarını engellemek için de özel bir gayret sarf ediyor. Şantiyeleri basıyor, iş makinelerini yakıyor, çalışanları tehdit ediyor. Ellerinden gelen her türlü alçaklığı yapıyor. Hakkari'de Şırnak'ta havalimanı yapıyoruz. Yapılmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Ne olursa olsun bu havalimanlarını yapacağız. Hakkari'de de Şırnak'ta da. Halbuki bu havalimanları orada yaşayan insanlarımıza hizmet verecek. Benim Kürt, Azeri ve Türk kardeşime hizmet verecek. Niye bundan rahatsız oluyorsunuz? Oraların gelişmesi, kalkınması ve büyümesine gerçekten çok önemli katkılar sağlayacak yatırımlar.

PARLAMENTODAKİ TEMSİLCİLERİYLE MÜZAKERE EDERİZ

Terör örgütünün mücadelesi aslında bize karşı değil, orada yaşayan vatandaşlarımızın bizatihi kendilerine karşı. Çünkü engellemeye çalıştıkları yatırımlar onlara hizmet verecek. Sevgili kardeşlerim: Bölücü terör örgütüyle iktidarımızın müzakeresi, görüşmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bölücü terör örtüyle bizim ancak mücadelemiz söz konusudur. Silahları bıraktıkları ana kadar bu mücadelemiz devam edecek ve kimse burada bizden başka birşey beklemesin. Söylenenlerin hiçbirine de aldırmıyoruz, aldırmayacağız. Kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz parlamento çatışı altındaki temsilcileriyle müzakere ederiz ama terör örgütü mensuplarıya asla. Kimse bizden böyle birşey beklemesin."

"HANİ BUNLAR MİLLİYETÇİYDİ?"

Milli gelirin 772 milyar dolara ulaştığını açıklayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankasının kasasında ne vardı biliyor musunuz? 27 milyar dolar. Hani bunlar milliyetçiydi? Bizim milli bankamız Merkez Bankası 27 milyardan 97 milyar dolara çıktı. Yıl sonuna kadar evel Allah asgari 100 milyar doları bulacağız. Hedef bu ve ülkemizin her tarafı inşallah imar olacak. Hiç bir tarafı geri kalmış bölge, il olmayacak. Asıl hedefimiz bu. Sevgili kardeşlerim, 2023 batısıyla doğusuyla güneyiyle kuzeyiyle inşallah 780 bin kilometrekaresiyle bambaşka bir Türkiye olacak. Bütün çalışmalarımızı buna yönelik yapıyoruz ve yapmaya da devam ediyoruz. Türkiye muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacaktır. 2023 dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri Türkiye olacak. Tekirdağ büyürken Iğdır'ın geri kalmasını asla kabul edemeyiz. Bursa gelişirken Erzurum'un yerinde saymasını asla kabul edemeyiz. Bak şimdi şurada Van depreminden sonra yeni bir Van inşa ettik. Hala inşaatlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor."

VATANDAŞLARLA KURDELA KESTİ

Konuşmasından sonra Erdoğan protokolde oturanlarla birlikte aprona çıktı. Başbakan Erdoğan, 5-6 vatandaşı da işaretle kurdele kesmeye davet etti. Başbakan'ın işaret ettiği kişilerden Zehra Kıraç ve soyadı öğrenilemeyen Hülya adlı genç kız gelerek, Erdoğan ve bakanlarla birlikte kurdelayı kesti.

Bu sırada bir grup vatandaş, Belediye Başkanının tutuklu olduğundan söz etti. Erdoğan, Vali Amir Çiçek'den aldığı bilgiyle düzeltme yaparak, Iğdır Belediye Başkanı BDP'li Mehmet Nuri Güneş'in hükümlü olduğunu, Tuzluca Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Sait Sadrettin Türkan'ın ise tutuklu olduğunu belirterek yargının işine karışmadıklarını söyledi.

İlk seferini yapan Anadolu Jet'e ait Gelibolu uçağının piste inişini kuleden izleyen Erdoğan, yolcuları karşılayarak 'Hoş geldiniz' dedi. Erdoğan, 15.15'te Ana uçağı ile partimin il kongresine katılmak üzere Van'a hareket etti.



DHA(KS/AAA)