Yıllar önce, çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla, sadece Ramazan ayında yapılan ve bir tür simit olan Ramazan kahkesinin, günümüzde iftar sofralarının vazgeçilmezi olduğunu kaydeden Orkide Pastaneleri İşletmecisi Mustafa Özgüler, kahkenin kilosunun 8 liradan satıldığını söyledi. Kahkenin Gaziantep mutfağında ayrı bir yeri olduğunu belirten Özgüler şunları anlattı:

"Kahke, 1930'lu yıllarda taş fırınlarda üretilmeye başladı. 15 çeşidi bulunan kahkenin en çok tercih edileni ise, yalnız bu ay üretilen Ramazan kahkesi. Un, şeker, zeytinyağı, mahlep otu, tuz, susam ve nohut mayasının karışımıyla yapılan Ramazan kahkesi, iftar sofralarının başköşesinde yer alıyor. Kahke, Gazianteplilerin hayatında, Ramazan ayı kadar büyük önem taşır. Zengin, fakir herkes Ramazan ayında mutlaka kahke ile sofralarını donatır."

KAHKE KENT KÜLTÜRÜNDE DE YERİNİ ALMIŞ

Ramazan kahkesinin sadece mutfaklarla kalmayıp, kent kültürüne de girdiğine dikkat çeken Özgüler şöyle devam etti:

"Bunu en güzel iki deyiş anlatır. İlki, 'Kahkenin üçü, Antep'in içi'dir. Evlenecek kızlarının uzak şehirlerde oturmasını istemeyen aileler, damat tarafının evlenme teklifini, 'Kahkenin üçü, Antep'in içi' diyerek kibarca reddederler. Diğeri ise, daha genel bir kullanıma sahiptir. Ele geçen fırsatların her zaman iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan, 'Daim düğün olmaz, her zaman kahkeci kapıya gelmez' deyişidir."



AK(OA/COŞ)