CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, 'esnek ve dinamik fiyat politikası' nedeniyle tepkilere neden olan İDO’yu, yaptığı keyfi zamlarla 'Hakim durumu kötüye kullanma' suçunu işlediğini öne sürerek 20 Haziran 2012 tarihinde Rekabet Kurumu’na şikayet etti. Tayan’a 29 Eylül’de gönderilen cevapta İDO hakkında inceleme kararı çıkarıldığı ifade edildi.

'KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Turhan Tayan, İDO’nun özelleştirilmesinden sonra Marmara Denizi kıyısındaki il, ilçe ve beldeler ile İstanbul arasında düzenli yapılan deniz otobüsü ve feribotlarda, aşırı fiyat uygulaması ile bu hatlarda arabalı veya yolcu olarak seyahat eden tüketicilerin İDO tarafından rekabet ihlalleri yapılarak mağdur edildiğini yineledi. Tayan, "İDO’nun 4054 sayılı rekabetin korunması hakkında kanunun 4 ve 6 maddelerindeki ihlalleri konusunda 20 Haziran 2012 tarihinde Rekabet Kurumu’na yaptığım suç duyurusuna verilen cevapta, İDO’nun tarafımdan belirtilen rekabet ihlali iddialarım üzerine kurul tarafından ‘inceleme’ kararı alındığı belirtilmiştir" diye konuştu.

İDO’nun rekabet ihlali ile İDO’yla seyahat eden vatandaşların mağduriyetinin önlenmesine yönelik başvurusu üzerine Rekabet Kurumu’nun aldığı inceleme kararını, sonuna kadar takip edeceğini dile getiren Tayan, gerekirse konuyu tekrar TBMM gündemine de taşınacağını sözlerine ekledi.

Aynı zamanda avukat olan Turhan Tayan, inceleme sonunda İDO gerçekten suçlu bulunması halinde, yazılı sermayesinin en fazla yüzde 10'u kadar cezaya çarptırılabileceğini öne sürdü.

İDO, geçen yıl yapılan özelleştirilme ihalesinde en yüksek teklifi oluşturan 861 milyon dolarlı veren, Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu'na satılmıştı.