Geçen Ramazan Bayramı arifesi ile  bayramın son gününden itibaren hafta sonuna kadar büyük izdiham görülen İDO'nun Eskihisar ile Topçular İskelesi'nde araç taşıma rekorları kırıldı. Önceki bayramlarda 11-12 ferobotla sefer yapan İDO, geçen bayramda 16 feribotla 'Doldur-boşalt' sistemi ile karşılıklı sefer yapmasına rağmen iskeleler önündeki araç kuyrukları birkaç kilometreyi bulmuştu.

KAVGA ÇIKARTAN YENİ İSKELE

Feribot taşımacılığının en yoğun hattı olan Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular hattına olan büyük ilgi herkesin iştahını kabartırken, İDO iskelesinin yanında bulunan ve bir süre önce el değiştirdiği belirtilen küçük iskele, 'Negmar' adlı firma tarafından feribotların yanaşmasına uygun hale getirildi. 

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü olan Abdullah Kutlu'nun yaptığı Negmar şirketi, şu ana kadar sadece İDO'nun taşımacılık yaptığı bu hatta seferlere başlayacağını duyurunca ortalık karıştı. Negmar'ın iskelesinde ahşap bilet gişeleri de kuruldu. Şu anda sadece birkaç görevlinin yer aldığı iskelenin açığında ise, o bölge demir atma bölgesi olduğundan demirli yük gemileri bulunuyor. 

3 GEMİ ALDILAR

Negmar firması, toplam değerinin 60 milyon TL olduğu belirtilen 'Bahariye', 'Selimiye' ve 'Muradiye' adlı 3 feribot satın aldıklarını, bunlarla en geç Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 25 Ekim'de sefere başlayacaklarını açıkladı. Önce bu duruma sessiz kalan İDO bunun mümkün olamayacağını savundu.

İDO yetkilileri, bu firmanın şu ana kadar gerekli izin almadığını, ayrıca kendi iskelelerinin yanı başında yapılan iskeleye araç giriş ve çıkışında sorunlar görüleceğini; trafiğin karışacağını iddia etti. İDO yetkkilileri, Negmar firmasının spekülatif açıklamalar yaptığını, ayrıca ihalesiz olarak o hattı alamayacağını ve kendilerinin de bu nedenle dava açtıklarını bildirdi.

İDO'DAN ERKEN BİLET SATIŞI

Önümüzdeki Kurban Bayramı tatilinin hemen ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olması nedeniyle binlerce kişi 10 günlük tatil hesabı yaparken, bunu dikkate alan İDO da tatil dönemi biletlerinin satışına erken başladı. 

Kurban Bayramı’nın arife günü olan 24 Ekim Çarşamba gününden başlayıp 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı da kapsayan Pazartesi gününe dek 6 günlük tarifesini açıklayan ve biletlerini satışa sunan İDO, tüm hatlarda tatil yoğunluğuna uygun seferlerini de belirledi.

TOPLAM 519 SEFER

İDO’nun Yenikapı-Bursa-Yenikapı; Yenikapı-Bandırma-Yenikapı ve Yenikapı-Yalova-Yenikapı hatlarında bayram tatili boyunca 188 hızlı feribot ve 34 deniz otobüsü seferi olacak. İDO, Pendik-Yalova-Pendik hattında ise 180 hızlı feribot seferiyle  hizmet verecek. Ayrıca Bostancı-Yenikapı-Armutlu-Yenikapı-Bostancı, Bostancı-Yenikapı-Marmara-Avşa ve Kartal-Yalova hatlarında bayram boyunca çalışacak 117 deniz otobüsüyle birlikte, İDO’nun toplam dış hat hızlı feribot ve deniz otobüsü sayısı 519’a ulaşacak.

Bayram tatili boyunca iç hat deniz otobüsü sefer sayısını 227, İDOBÜS sefer sayısını ise 120 olarak belirleyen İDO, Eskihisar-Topçular araba vapuru hattında görülebilecek yoğunluğu karşılayabilmek için burada 'Doldur-boşalt' yöntemini uygulayacak. 

Bu yöntemle birlikte İDO araba vapurlarında toplam 2 bin 150 sefere ulaşacak. Bu da tüm seferlerin toplamında İDO’yu 3 bin seferin üzerine çıkaracak.



MB(MB/İD)