Gaziantep Adalet Sarayı Mehmet Uygun Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı AB Genel Müdür Yardımcısı Erol Mutlu, projenin 1.8 milyon Euro'luk bütçeye sahip olduğunu söyledi. Bu bütçenin yüzde 95'inin AB, yüzde 5'inin de Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacağı kaydeden Mutlu, "Bu projede AB'den gelen uzmanlarla, yerli uzmanlar birlikte çalışıyor. Biz de Yunanistan ve İspanya'dan gelen uzmanlarla birlikte çalışıp, faaliyetlerimizi birlikte yürüteceğiz. Karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunacağız. Projenin ilk aşamasında pilot adliyelerimize yerli ve yabancı uzmanlarımızla birlikte çalışma ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da ilk ziyaretimizi Gaziantep'e yaptık" dedi.

Erol Mutlu, ilk olarak ihtiyaç analiz çalışması yapacaklarını kaydetti. Mutlu, "Uzmanlarımız uzun çalışmalar sonucunda çok detaylı anketler hazırladılar. Avukatlarımıza, hakimlerimize, icra çalışanlarımıza, vatandaşlarımıza ayrı anketler hazırlandı. Biz bu anketleri bu 3 günlük çalışma süresi içerisinde, birebir yüz yüze uygulayacağız ve daha sonra buradan elde ettiğimiz sonuçlarla bir takım çıktılar elde edip, ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz. Yapılan uygulamaları yabancı ülkelerle kıyaslama imkanı da sağlanacak. Bize kendi durumumuzu değerlendirme imkanı verip, ciddi bir ufuk kazandıracak" diye konuştu.

İCRA DAİRELERİ VERİMLİ İŞLEMELİ

Proje Yerleşik Danışmanı Maria Aranzazu Alameda Lopez de proje ile adli sisteme olan güvenin artırılmasının amaçlandığını kaydetti. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker ise "İcra dairelerinin bu tür projelerle, daha düzgün bir çalışma ortamına kavuşarak meseleleri halledeceğini düşünüyoruz. Çalışmalarımızın temeli bunu oluşturuyor" dedi.

Gaziantep'te başlatılan proje kapsamında, Trabzon, Afyonkarahisar, Hatay ve Menemen'de de çalışmalar gerçekleştirilecek. 21 ay sürecek olan proje kapsamında, 820 icra müdür ve müdür yardımcısı, 22 seminer ve çalıştaya katılacak.