Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 19'uncu yılı nedeniyle Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak gelen İçişleri eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Güneş, Fransız Senatosu’nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmeyenleri hapis ve para cezasına çarptırmayı öngören yasa teklifini kabul etmesini, "Fransa’ya yakışmadı" sözleriyle değerlendirdi. Güneş, hükümetin son anda lobi çalışması yapmasını eleştirerek, sonucun Türkiye için bir darbe olmadığını söyledi.

Fransa’daki oylamanın seçimlerle ilgili olduğunu düşündüğünü kaydeden Güneş, "1915’ten beri bu tür olaylar gündemine getirilmemiş şimdi getiriliyorsa bir sebebi olması gerekir. Bizim çok telaşlanmamıza gerek yok. Bu Sarkozy’nin seçim etkinliği. Sarkozy’nin kendisini güvenceye almak için Fransa’daki Ermeni oylarına dönük girişimi. Böyle bir sorun varsa o sorunun gerçek yaratıcıları emperyalistler. Önce kendilerini sorgulamaları gerekir. Kendilerinin o konudaki rollerinden duydukları pişmanlıkları ifade etmeleri gerekir" diye konuştu.

Hükümeti, zamanında gerekli girişimlerde bulunmadığı için eleştiren Güneş, "Bu tür olayları oylama sırasında parlamentoya indiği zaman oraya gidip lobi faaliyeti yaparak önlemek mümkün değildir. Bizim yöneticilerimizin bugünkü hükümet üyelerinin eksiği budur. Seçim gündemde yokken gidip, tarihsel gerçekleri oralarda çeşitli yollarla anlatırsanız böyle bir olayla karşılaşmayı önlersiniz. Yumurta kapıya geldiğinde telaşlanarak bu işler çözülmez. Olmadığını da gördük. Fransa’ya yakışmadı. Bunu bir seçim etkinliği olarak gördüğüm için Türkiye açısından bir darbe olarak görmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne haksızlık yapılıyor. Onu önlemeliyiz. Onu önlemek için geniş zamanlı büyük bir programa ihtiyaç var. Son anda ayaklanma yetmiyor" dedi.



ED(İÖ/CK)