İçişleri Bakanı Şahin, Uluslararası Polis Akademileri Birliği'nin (INTERPA) Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te düzenlediği 'Karşılaştırmalı Polis Eğitimi' başlıklı 1. INTERPA Konferansı ve 2 Temmuz 2011'de Dolmabahçe Sarayı'nda 22 ülkenin imzaladığı protokol ile kurulan birliğin Genel Kurul ve Yürütme Kurulu toplantılarına katıldı.

43 ülke temsilcisiyle birlikte Filistin İçişleri Bakanı Dr. Said Abu Ali ve Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetovic'in de yer aldığı 1. INTERPA konferansının açılış oturumunda konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, suçların ve suçluların ulusal sınırların dışına taşarak küresel boyutta hükümetleri, devletleri tehdit eder hale gelmesi, suç çeşitlerinin artması ve suçluların sürekli yöntem değiştirmesinin polis teşkilatlarını da değişime ve yeni yöntemler uygulamaya yönelttiğini kaydetti.

Bu doğrultuda küresel ölçekte işbirliği ve suçla mücadele noktasında ortak iletişim platformlarının tesis edilmesinin zorunluluk haline geldiğini kaydeden İçişleri Bakanı Şahin, bu çerçevede kurulan INTERPA'nın vizyonunu güvenli, huzurlu ve barış dolu bir gelecek için polis akademileri arasında iletişim, işbirliği ve eşgüdümün olduğu bir geleceğin oluşturduğunu söyledi. INTERPA'nın kuruluşunda öncülük yapan Polis Akademisi Güvenlik Birimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan'ın yakın zamanda Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildiğini hatırlatan Bakan Şahin, bunun INTERPA tarihinde önemli bir aşama olduğunu kaydetti.

Asıl olanın dünyada barışın temini ve devamı, insanlığın topyekün huzuru ve güvenliği olduğunu belirten Bakan Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Yeryüzünde barışın, küresel barışın temini ve davamı insanlığı topyekün ortak huzuru ve güvenliğinin yegane teminatı ve sigortası ülkelerimizin iç güvenlik teşkilatları olan polisi ve jandarmasıdır. INTERPA dünya barışına katkı vermek ve topyekün insanların huzur ve güvenini sağlamak için ortaya çıkan insanlık teşkilatıdır, barış ve huzur teşkilatıdır. Amacı tamamen iyi niyetten ibarettir. Yeryüzünde barışı, huzuru bozmak isteyenlere karşı duruşun ifadesidir. INTERPA verdiği vereceği eğitimler, oluşturacağı ortak akıl ve ortak politikalarla insanlığın barışına, dünyanının barışına atılmış bir imzadır. Bu bakımdan İNTERPA'yı insanlık yeryüzü barışı adına önemsemekteyiz."

ERTELENEMEZ BİR İHTİYAÇ: GÜVENLİK

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise konferansın açılışında yaptığı konuşmada Türk polisinin demokratik değerler ışığında insan hakları ve hukunun üstünlüğünü temel alan bir yaklaşımla çağdaş gelişmeleri dikkatle izleyerek uygulamalarına yansıttığını söyledi. Güvenliğin en temel insan ihtiyacı olduğunu belirten Genel Müdür Kılıçlar, "Ekonomik açıdan ne kadar zengin olursanız olun güvenlikle ilgili problemniz varsa huzur ve mutluluktan söz edilemez" dedi ve güvenlik ihtiyacının ötelenemez, ertelenemez, gözardı edilemez olduğunu kaydetti.

Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, "İnsan haklarına, yasalara saygılı bir polis teşkilatınına sahip olan ülkenin insanlarını daha da mutlu olacağına inanıyoruz" dedi.

1. INTERPA 'Karşılaştırmalı Polis Eğitimi' Konferansı'nın açılış oturumu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'le birlikte çektirilen aile fotoğrafıyla sona erdi.