Pınar ÇITAK KOYGUN -Taner YENER/ İSTANBUL, "100. Yılında Balkan Savaşları " konulu sempozyumun açılışı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Açılışa İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcı, Makedonya Cumhuıriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Cumhuriyeti Devlet Bakanı Rafet Husoviç ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın katıldı.


" ORTRAK UNSURLAR KOPMAZ DERİN BAĞLARIMIZIN DELİLLERİNİ OLUŞTURMUŞTUR "


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Balkan Savaşlarıyla ilgili konuştu. Şahin, " 1912-13 Balkan Savaşları her savaş gibi tüm acılarıyla ve nesiller boyu devam eden etkileriyle insanların hafızalarında acı ve karanlık sayfa olarak yerini almıştır. Geçtiğimiz yüz yılın en büyük insanlık dramlarından birine sahne olan Balkan Savaşları'nın 100. yılında böyle bir etkinliğin düzenlenmesini çok manidar bulmaktayız. Balkanlar bölgesi tarihi, siyasi ve idari yönleriyle olsun, sosyal, ekonomik ve kültürel özellikleriyle olsun Osmanlı tarihinin önemli dönemlerinden birini oluşturmuştur. Aynı şekilde Osmanlı dönemi de Balkanlar tarihinin önemli dönemlerinden biri olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun fethinden önce çeşitli problemlerle boğuşan Balkanlar, Osmanlı yönetiminde 5 asır boyunca huzur ve barış içinde yaşayabilmiştir " dedi.


Bakan Şahin, " Balkan kökenli olup Osmanlı yönetiminde Sokullu Mehmet Paşa gibi Başbakanlık rütbesine ve yüksek memurluklara yükselen siyaset adamları, bilim adamları, sanatkarlar adlarını tarihe yazdırmışlardır. Barış ve huzur ortamının devam ettiği yıllar Balkanlar için verimli bir kültür ve bayındırlık ortamı da olmuştur. Dillerimizdeki ve mimarimizdeki ortak unsurlar bu kopmaz derin bağlarımızın delillerini oluşturmaktadır "şeklinde konuştu.


"TOLPUMLARIN BİRBİRLERİYLE YAKINLAŞMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR "


Şahin, Balkan ülkeleri arasındaki birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, "Aynı tarihi paylaşan bu toplumların tarihlerini tarafsız bir gözle inceleyip, birbirlerini daha iyi tanıyarak, birbirlerine yaklaşmaları bugün ve gelecekte barış ve huzur için büyük önem taşımaktadır. Tarih sahnesinde birlikte yaşadığımız Balkan ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz komşuluk kavramıyla da temellenip, güçlenerek sürekli gelişme içerisindedir. Balkan ülkeleriyle işbirliği içinde eğitim ve kültür faaliyetleri yürütmeye özellikle önem vermekteyiz. nadolu'nun etnik, dini ve kültürel yapısının şekillenmesinde etkili olan Balkan Savaşları ve buna bağlı göçlerin günümüze kadar olan etkilerinin irdelenmesi bakımından böyle bir sempozyumun çok önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayız" dedi. Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e katılımından ötürü çeşitli hediyeler verildi.


ŞAHİN SORULARI YANITSIZ BIRAKTI


Konferans öncesinde gazetecilerin Hakkari'de teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan 3 polis memuruyla ilgili sorularına yanıt vermekten kaçınan Bakan Şahin, " Hayırlı Günler " dileyerek Kültür Merkezine girdi. Konferans çıkışında gazetecilerin aynı soruyu tekrar sorması üzerine Şahin, sorulara yanıt vermekten kaçındı.


TY(FOTOĞRAF)