İstanbul'da gerçekleştirilen 25. Reform İzleme Grubu Toplantısı'nın sonunda AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Reform İzleme Grubu üyeleri ortak basın toplantısı düzenledi.


NEVRUZ'UN GÜNÜ 21 MART


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Nevruz'un tarihine ilişkin sorulan soru üzerine, şunları söyledi:


 "Nevruz'un günü 21 Mart, baharla ilgili bir kutlamanın yapıldığı gün. 21 Mart bu sene Çarşamba gününe geliyor. Valiliklerimiz değerlendirmelerini 21 Mart'a göre yaptılar. 21 Mart için yapılan başvurulara doğal olarak özel bir sakınca yok ise tertip komiteleri açısından izinlerini vereceklerdir ama 21 Mart'ı değiştirip, başka bir Mart ayı gününde 21 Mart'ı kutlamak adıyla yapılabilecek etkinliklere de 21 Mart'ın istismarını önlemek bakımından yaptıkları değerlendirmeler itibariyle izin vermemişlerdir veya vermeyeceklerdir. Olay tamamen 21 Mart Nevruz günü, gününde anlamına uygun şekilde kutlanmasından ibarettir. Öyle olmalıdır, öyle kalmalıdır. Onun dışında yapılması öngörülen birtakım etkinlikler ve amacından sapma olasılığı söz konusu olan etkinliklere valiliklerimiz değerlendirerek karara bağlamaktadırlar, başvuruları cevaplandırmaktadırlar."


 "TÜRKİYE'DE HÜKÜMETTEN BAŞKA HÜKÜMET YOK"


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın görevden alınacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de Bakan Şahin, şöyle konuştu:


"İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın arkadaşımız görevinin başındadır. 81 ilimizde, 81 il emniyet müdürümüz, 81 valimiz görevlerinin başındadır. Bu yönde geliştirilen spekülasyonun hiç bir dayanağı ve hiç bir haklı ahlaki temeli yoktur. Çalışan insanlarımız, görevinin başında olan insanlarımız, hele hele güvenlik gibi çok önemli, özellikli hizmetlerden sorumlu arkadaşlarımız üzerinde bu tür spekülasyonların geliştirilmesini hiç de iyi niyetli olarak görmemekteyiz. Bu konuda hükümet adına Sayın Başbakan Yardımcımızın, Hükümet Sözcümüzün geçtiğimiz pazar günü açıklama yapmış olmasına rağmen hala bu sorunun soruluyor olmasını da tırnak içinde, hiçbir ardı önü olmaksızın birazcık da yadırgadığımı ifade ederim. Türkiye'de hükümetten başka hükümet, hükümet sözcüsünden başka hükümet sözcüsü, İçişleri Bakanı'ndan başka da bir İçişleri Bakanı herhalde yok."


"DÜN AKŞAM KONSOLOSLUK HİZMETLERİNİ KAPATTIK"


Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Korur da, Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlarının Suriye'den çıkması yönünde yapılan çağrı hatırlatılarak, önümüzdeki günlerde Suriye'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin kapanmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi:


 "Zaten haftalar önce biz duyuru yapmıştık ve 'Suriye'deki vatandaşlarımız bir zorunluluk yoksa, o ülkede kalmasınlar'. 'Suriye'ye gitmek isteyen vatandaşlarımız varsa, zorunlu olmadıkça bu ülkeyi ziyaret etmesinler'. Zaten seyahat uyarımız vardı. Şimdi bunun ikinci aşamasına geçmiş oluyoruz. Zaten Suriye'deki büyükelçiliklerin bir çoğu kapanmış durumda. Biz bir kaç ülkenin büyükelçiliğiyle beraber hizmet görmeye devam ediyoruz. Zaten alt yapımız da artık oldukça azaldı. Onun için dün akşam 17.00'dan itibaren konsolosluk hizmetlerini kapattık. Yani konsolosluk hizmetleri artık Şam Büyükelçiliğimizde verilmeyecek. Buna karşılık Beyrut'ta ve Amman Büyükelçiliklerimizde bu hizmete devam edilecek. Onun dışında Halep Başkonsolosluğumuzu da hizmetlere kapatmadık. Büyükelçiliğin tam olarak kapatılıp, gelmesiyle ilgili henüz bir karar alınmadı, alınabilir, hükümetimizin takdiridir."


DG-OA (MK) (FOTOĞRAF)