Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 37 sanık hakkında açılan davanın geçen duruşmasında, memur olan sanıkların yargılanabilmesi için izin alınmadığı anlaşılmış, bu nedenle ilgili makamlara yazı yazılmasına ve yargılamanın durdurulmasına karar verilmişti. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen cevap dosyaya girdi. Yazıda, Durak hakkında soruşturma izini verilmezken, diğer memurların 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanabileceği belirtildi. Ancak, bu memurların da bakanlık kararına Danıştay nezdinde itiraz hakkı hakkı bulunduğu için, mahkeme bu itiraz sonucunu bekleyecek. Memurlar dışındaki sanıklar ile ilgili duruşmaya 18 Ekim'de devam edilecek.

YARGILAMA AŞAMASINDA SUÇLAMA DEĞİŞTİ

Davaya esas raporda, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca, 8 Şubat 2005 ile 22 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen park ve bahçelerle ilgili yaklaşık 4 milyon lira tutarında 70 ayrı mal ve hizmet alımı ihalesinde, 'doğrudan adrese teslim ihaleler' yapılmak suretiyle mevzuata aykırı davranıldığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edilmişti. Yargılama aşamasında ise ihaleye fesat karıştırma suçlaması değişerek, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlamaları yapılmıştı. 

Suçlamayı kabul etmeyen Aytaç Durak ise, belediye kaynaklarını doğru ve yerinde kullandıklarını savunarak, "Eğer ilk ihale kabul edilseydi. Hamlit Önder Gündüz'e ait firma yaklaşık 10 milyon lira bedelle ihaleyi alacaktı. Eğer bu kişiye menfaat temin edilme amacı olsaydı, bu ihale iptal edilmezdi. Bu işler sonuçta 4.5 milyon liraya yaptırılmıştır" demişti.