Geçen yıl Eylül ayında Kızılay Edremit Huzurevi’nde göreve başlayan Sosyal Hizmetler uzmanı İsmail Hakkı Y., burada görev yaptığı 2 aylık süre içinde yaşlılarla iyi ilişkiler kurarak, onlardan borç paralar almaya başladı. İsmail Hakkı Y.’nin 45 kişi kapasiteli huzurevinde kalan toplam 12 kişiden, 500 lira ile 15 bin lira arasında değişen borç para aldığı ileri sürüldü. İsmail Hakkı Y.’nin huzurevinde kalan yakınlarını ziyarete gelen kişilerden de borç para aldığı ve ilçe esnafından veresiye alışveriş yapıp sonra da ödeme yapmadığı iddia edildi.

Müdürün yaşlılarla kurduğu borç- alacak ilişkisi, Türkiye Kızılay Derneği Edremit Şubesi’nin yöneticilerinin dikkatini çekti. İsmail Hakkı Y. bu konuda uyarıldı, hakkında araştırma başlatıldı. Görev yaptığı İzmir ve Aydın illerinde de borç paralar alıp ödemediği bilgilerine ulaşılınca, dernek yöneticileri, müdür İsmail Hakkı Y.’ye 15 günlük ücretli izin verip görevden el çektirdi. Müdür İsmail Hakkı Y.’nin görevden alınmasının ardından huzurevinde araştırma başlatan Kızılay Edremit Şubesi Başkanı Necati Uytun, müdür İsmail Hakkı Y.’nin maaşına el koyup, borçlu olduğu 4 yaşlıya alacaklarını ödedi. Müdürün görevden alınmasının ardından alacaklı huzurevi sakinleri birer birer ortaya çıkmaya başladı, alacaklı olan mahalle bakkalından beyaz eşya satıcısına esnaf da huzurevinin kapısına dayandı.

"ÜZÜNTÜDEN SAĞLIK SORUNLARIM ARTTI"

Huzurevinde kalan 59 yaşındaki Mehmet Savaş, kendisine bir bankadan 15 bin lira kredi çektirip geri ödemeyen İsmail Hakkı Y. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İsmail Hakkı Y.’nin çok zor durumda kaldığını belirterek, kendisinden 500 lira borç para istediğini söyleyen Savaş, şunları anlattı:

"Müdür beye güveniyordum. 500 liram olmadığını söyledim. O zamanda bankadan kredi çekmemi istedi. Beni 5 bin lira kredi çekmem için bankaya götürdü. Banka şubesindeki yetkililerle görüşürken, rakamı 15 bin liraya çıkarttı. Ben de bankacıların önünde küçük duruma düşmesin diyerek, itiraz etmedim. Aldığımız krediyi bir ay içinde kapatacağını söyleyip, paraları alıp, gitti. Bu arada görevden el çektirildi. Ben kendisine telefon yoluyla ulaştım, krediyi ödemesini istedim. Beni tehdit etmeye başladı. Bu arada banka, bankadaki ek hesabımdan kredi taksidini çekmeye başladı. Ek hesabım da kapanınca mağdur oldum. Bu durumu çeşitli defalar ona telefonda anlattım. O ise bunlara karşılık, en son telefon konuşmamızda beni dağa kaldırıp, öldürüceğini söyledi. Mağdurum. üzüntümden sağlık sorunlarım arttı. Kendisinden şikayetçiyim."

"HEMŞEHRİYİZ DEYİP, KREDİ ÇEKTİRTTİ"

Huzurevinde kalan 83 yaşındaki Mustafa Pakkan da İsmail Hakkı Y.'nin kendisinden 2 bin 800 lira borç para aldığını ama ödemediğini anlattı. Pakkan, "Ev taşıyacağını söyledi. Borç istedi verdim. Aybaşında ödeyeceğini söyledi. Paramı ödemeden, kaçtı" dedi. İsmail Hakkı Y.'nin "3 gün sonra vereceğim" diyerek kendisinden 300 lira borç para aldığını anlatan 73 yaşındaki Mehmet Savaş ise mağdur olduğunu belirtti, şikayetçi olduğunu söyledi.

Türkiye Kızılay Derneği Edremit Şubesi Başkanı Necati Uytun ise Sosyal Hizmetler uzmanı İsmail Hakkı Y.’nin iş için kendilerine başvuru yaptığını, 2 aylık deneme sürecinde hakkında edindikleri olumsuz bilgiler sonrasında ücretsiz izin vererek görevden el çektirdiklerini söyledi. Uytun, "Üzücü bir olay. Huzurevimizin adının böyle bir olaya karışmasını istemezdik. Müdür bey gittikten sonra, beyaz eşya satıcısından mahalle bakkalına esnaflar alacakları için geldiler. Huzurevinde bulunan bilgisayar ve büro malzemelerini esnafa iade ettik. Allah’tan durumu erken fark ettik" dedi.

Konu hakkında bilgisine bilgisine başvurmak için kendisine cep telefonundan ulaşan DHA muhabirine açıklama yapmaktan kaçınan İsmail Hakkı Y., "Bu konuda sizinle konuşacak bir şeyim yok" demekle yetindi.



AE(İÖ/SS)

---

Y.: Yavuz