Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 10'uncusu düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın onur konuğu, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin oldu. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda, Vali Yardımcısı Turan Eren, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, ANSİAD Başkanı H.Ergin Civan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ve çok sayıda işadamı ile öğrencinin katılımıyla Girişimcilik Haftası'nın açılışı yapıldı.

Girişimciliği teşvik ederken, gençlere 'Zengin olun, işadamı olun, kendinizi kurtarın' demediklerini belirten ANSİAD Başkanı Civan, 'Girişimci' derken yaratıcı, cesur, dürüst, topluma yararlı, sosyal sorumluluğa önem veren insan olmayı kastettiklerini söyledi.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Geçici ise, üniversiteleriin artık sadece '657 mantıklı' memur yetiştirme mantığını kenara bırakıp sanayici, işadamı, girişimci yetiştirmesi gerektiğini söyledi.  Öğrencilerin önceki yıllardaki Girişimcilik Haftası'nda 'Sermaye defol' diye yumurta attıkları olayı hatırlatan Başkan Mustafa Akaydın, öğrencilere "Sermayeye ihtiyacınız var" diye seslendi.

Türkiye devletlerinin yetiştirdiği en büyük girişimcinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirten Akaydın, dünyada ise ülke olarak Güney Kore'yi gösterdi.

ONUR KONUĞU HÜSNÜ ÖZYEĞİN

Bir hafta sürecek Girişimcilik Haftası'nın onur konuğu Hüsnü Özyeğin, öğrencilere yaşamını anlattı. İzmir'de doğduğunu, babasının doktor, annesinin ev hanımı olduğunu belirten Hüsnü Özyeğin, ilk girişimciliğinin Robert Koleji'ne gitme kararı olduğunu söyledi.

"3 DOLARLA HAYATA BAŞLADIM"

Robert Koleji ardından ikinci en büyük girişimciliğinin ise Amerika'da Oregon Üniversitesi olduğunu belirten Hüsnü Özyeğin, şöyle konuştu:

"Babamın verdiği 1000 dolarla yola çıktım. Cebimde 3 dolar kalmıştı. Hayata bu 3 dolarla başladım denilebilir. Bu biraz Acun'un (Acun Ilıcalı) Survivor televizyon programı var, helikopterle sizi Karayipler'de bir adaya bırakıyorlar, ona benzer hayata başladım. Sürekli çalışmak zorundaydım. Bu şekilde üniversiteden mezun oldum." 

GAZETE DAĞITTI, GARSONLUK YAPTI

Amerika'da okurken, gazete dağıtmaktan çikolata- ciklet satmaya, garsonluktan kiralık araçların bırakıldığı şehirlerden getirilmesine kadar birçok iş yaptığını anlatan Hüsnü Özyeğin, Robert Koleji döneminde Mehmet Karamehmet ile oda arkadaşı olduğunu, yurtlarda kalan öğrencilere bu konuya çok önem vermeleri gerektiği önerisinde bulundu.

Mehmet Karamehmet ile birlikte Türkiye'de bankacılık sektöründe başladığı çalışmalarını, Finansbank'ı kurması ve uygulamalarından söz eden Hüsnü Özyeğin, öğrencilere yaşamda önemli olanın 'erken başarısız olmak' olduğunu anlatırken, geç başarısız olunduğunda bir daha ayağa kalkılamayacağını söyledi.

"GÖNLÜ ZENGİNLER LİSTESİ' DE YAYINLANSIN"

Türkiye'de yayınlanan zenginler listesini hatırlatan Özyeğin, bunun yanı sıra 'Gönlü zenginler listesi' de yayınlanmasını önerdi. Hüsnü Özyeğin, şöyle konuştu:

"Yani o zenginler sağ tarafta, gönlü zenginler listesinde kaçıncı oluyorlar. 5'inci olan 90'ıncı mı, 60'ıncı olan 3'üncü mü? Çünkü şuna inanıyorum ben: Bir yerde insan eğer başkalarına dokunmuyor, başkalarının hayatlarını iyileştirmeye yönelik birtakım çalışmalar yapmıyorsa o insanın hayatı fevkalade değersizdir. Çünkü Türkiye'de bunu yapabilmek için çok büyük fırsatlar var."

Bugüne kadar yaptığı işlerde toplam 50 bin kişiyi işe aldığını anlatan Hüsnü Özyeğin, bugün itibariyle Fiba Holding bünyesinde 15 bin kişinin çalıştığını kaydetti. Rusya'da ise bugüne kadar 13 bin kişiyi işe aldığını belirten Özyeğin, Rusya'da halen 1700 çalışanı olduğunu dile getirdi.

Konferans sonunda ANSİAD Başkanı Civan tarafından, Hüsnü Özyeğin'e plaket verildi.



MÇ(HA/İD)