THK'nın Antalya Körfezi'nde yapay resif oluşturmak, dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposundan alınan 1967 model Dornier tipi uçak, Antalya Büyük Liman'daki Çelebi Marina'ya parçalar halinde getirildi. Uçak, montajının yeniden yapılmasının ardından özel bir firma tarafından balonlar yardımıyla römorkörle çekilerek Kaleiçi Yat Limanı açıklarında bulunan Talya Otel önüne getirildi. Batırma işlemini çok sayıda kişi hem karadan hem denizden takip etti.

PROFESYONEL DALGIÇLAR BATIRDI

Deniz Polisi'nin güvenlik önlemi eşliğinde yürütülen batırma işlemi öncesinde uçağın şiddetli dalgalarda kıyıya vurmasını önlemek için hazırlanan ağırlıklar denizin dibine indirildi. Profesyonel dalgıçlar uçağı iplerle bu ağırlıklara sabitledi. Daha sonra uçağı su üzerinde tutan dubalar tek tek çıkarıldı. Uçak, son dubanın da alınmasının ardından alkışlar ve sirenler eşliğinde yaklaşık 25 metrelik derinliğe batırıldı.

DAĞCILAR EŞLİĞİNDE BATIRILDI

Yaklaşık 2 saat süren batırma işlemine eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile milli dalgıç ve Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen de katıldı. Uçağın üzerinde hatıra fotoğrafı çektiren Tüzmen ve Ercümen, batana kadar da uçağın üzerinde bekledi. Delta kanatlı bir uçak ise arkasında taşıdığı 'Türk Hava Kurumu' yazılı pankart ile uçağın batırıldığı alan üzerinde uçuş yaptı. Antalya'da faaliyet gösteren bir dağcılık kulübü üyeleri de falezlerden aşağı doğru inerek etkinliğe renk kattı.

DALIŞ TURİZMİ İÇİN BATIRILDI

Etkinlikle ilgili bilgi veren Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş, "Özellikle Antalya Körfezi'nde deniz dibinin çorak olması, canlı türünün kısıtlı olması nedeniyle bir yapay resif yapalım diye düşündük. THK'nın depolarında 14 yıldır hurda vaziyette bekleyen Dornier tipi uçağı batırarak balık popülasyonunu artıralım ve bir dalış merkezi olsun diye bu işe başladık. Yaklaşık 1 yıllık bir uğraştan sonra uçağı batırılacak duruma getirdik" dedi.

1998'DE HURDAYA ÇIKTI

Yaklaşık 25 metredeki dip tabana oturtulan uçağın 1967 model olduğunu aktaran Vasıf Yüceliş, uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri'nde haritacılık, havadan keşif ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldığını dile getirdi. 1991 yılında envanterden çıkarılarak kendilerine devredilen uçağın THK tarafından pilotaj ve paraşütle atlama eğitimlerinde kullanıldığını vurgulayan Yüceliş, 1998 yılında ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdalığa ayrıldığını aktardı.

KIBRIS'TA KULLANILDI

Alman üretimi olan Dornier tipi uçak, NATO kanalıyla Türkiye'ye getirildi. Bir kısmı hibe edilen bu uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanıldı. Kara Kuvvetleri için üretilen ve piste ihtiyaç duymaması, düz araziler ve kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilen uçaklar, pilot ve paraşüt eğitimlerinde kullanıldı.



ÖÖ(HA/SS)