19 Ocak 2007′de Ogün Samast adlı bir kontrgerilla tetikçisi tarafından Agos gazetesi önünde katledilen sosyalist gazeteci Hrant Dink, ölümünün 6. yıldönümünde çeşitli eylem ve etkinliklerle anılıyor.

Dink cinayetinde ve katilleri aklayan dava sürecinde kontrgerillanın ve onun bugünkü sahibi AKP’nin sorumluluğuna vurgu yapan sosyalistler 19 Ocak saat 13.00′da Şişli Cevahir AVM önünde buluşarak Agos gazetesi önüne yürüyecek. Yürüyüşe Nor Zartonk, Halkevleri, ÖDP, Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri ve AKA-DER’in de aralarında bulunduğu çeşitli örgütler katılacak.

Sorumlu kim?

Dink suikastinde asıl sorumluluğun kimde olduğu 6 yıldır tartışma konusu oldu. Dink davası sürecini bir tür siyasi rant aracı olarak kullanan liberal çevreler, cinayetin AKP ile çatışma halindeki “Ergenekon devleti” tarafından işlendiğini öne sürdüler. Ne var ki dava süreci bu çevreler açısından hayal kırıklığı yarattı.

Tetikçileri kısa sürede yakalamakla övünen AKP, tetikçi ve azmettirici muhbir ile bağlantılı polis şeflerini ise korudu. Dönemin Valisi milletvekilliğiyle, tetikçi Samast’la poz veren polisler yöneticilikle ödüllendirildi. Dava sürecini ve cinayetle emniyet bağlantısını yazan Nedim Şener, cinayeti işleyenlerden daha ağır hapis cezası istemiyle yargılandı. Tetikçi Samast “çocuk” indiriminden yaralandı. Dava sonucunda mahkeme olayın  örgüt işi olmadığı sonucuna varırken, polis muhbiri Erhan Tuncel, polis şefi Ramazan Akyürek’e övgüler düzerek serbest bırakıldı.

Cinayet bir kontrgerilla cinayetiydi ve AKP kontrgerillayı yargılayan ve tasfiye eden değil yaşatan ve tahkim eden iktidarın adıydı.sendika.org