Toplantı öncesi Hozat Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 300 kişilik grup, pankart ve dövizler ile yürüyüşe geçti. Dersim Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği yürüyüşe, Hozat'ın Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak, Dersim Dernekleri Federasyonu temsilcisi ve Türkiye'de çevreci eylemleri ile tanınan Hasan Şen ile birçok sivil toplum örgütünün temsilcisinin katıldığı ve 'Toprağımız, suyumuz, tarihimiz ve kültürümüze sahip çıkıyoruz, baraj ve HES istemiyoruz" yazılı pankart taşının yürüyüş toplantının yapılacağı lise önünde bitti. Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Hasan Şen, devletin baraj yapmak istediği her yerdeki suların binlerce yıldan bu yana tarlalarını suladığını belirterek, şöyle dedi:

"Dersim'deki baraj yapımlarının tek amacı bölgemizi tamamen insansızlaştırmaktır, bunu herkes artık biliyor, biz Dersimliler bu barajları asla yaptırmayacağız. Bizler yani Dersim'in gençleri, kadınları, yaşlıları, çocukları yani hepimiz, ecdadımızdan bize miras kalan bu topraklara baraj yapılmaması için her türlü demokratik hakkımızı kullanacağız."

Munzur ve Pülümür ile Peri Vadileri'nde yapılması düşünülen barajları yaptırtmamaya kararlı olduklarını ifade eden Şen, "Dersim'in kutsal sularını ve kutsal topraklarını kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Bizim yaşam alanlarımızın sular altında kalmasına asla izin vermeyeceğiz ve bizim topraklarda baraj ile HES yapacak şirketlerin bu heveslerinden bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Hasan Şen'in konuşması ardından ÇED toplantısının yapıldığı konferans salonuna giren sivil toplum örgütü temsilcileri ve Hozatlılar, salonda bulunan HES inşaatı temsilcisi ile diğer kurum temsilcilerinin salonu terk etmesini istedi. Salonda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin elerindeki evrakların bazılarını yırtan vatandaşlar, toplantının yapılmadığına dair tutanak tutularak görevlilerin salonu hatta ilçeyi terk etmesini istedi. Bakanlık ve firma yetkilileri yaşanan gerginlik üzerine toplantıyı iptal ederek, ilçeden ayrıldı.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ve diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin araya girmesiyle başlayan gerginlik, taşkınlığa dönüşmeden engellendi.