Hozat'ta fişlemeyi protesto etmek için düzenlenen yürüyüşe Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Emek Partili Kenan çetin, Tunceli BDP eski Milletvekili Şerafettin Halis, fişlenenler arasında bulunan Hozat'ın Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Kona, muhtar ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 700 kişi katıldı. Belediye binası önünde toplanın yürüyüşe geçen protestoculara hitap eden Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Tunceli halkını fişlemenin 1938 yılından bu yana  devam ettiğini öne sürdü. Konak, "Dersim halkı yıllardır bu tür mağduriyetler yaşıyor. 1937-38 yılarında Dersim halkı fişlenmeye başlandı. O dönem bir ailede kaç hayvan var, hayvan sayısına kadar bile insanlar fişlendi. Sonuçta bu fişlemeden 40 bin insanımız katledildi. Ardından fişlemeler hiç durmadı 12 Eylül faşist darbesi ve 1990'lı yıllar ve 2000'li yıllarda bu fişleme devam etti" dedi.

Fişleme ile A'dan Z'ye herkesin kontrol altına alındığını, kendisinin de göz rengine varıncaya kadar her türlü özelliğinin yazıldığını ifade ederken Cevdet Konak, , "Fişimde benim göz rengim 'kahve rengi' diye yazılmış fişlemeyi yapanlar benim göz rengime iyi bakmamış olan kördür, iyi görmemiş. Benim elim fişlemeyi yapanın yakısında olacaktır. Buradan söylüyorum benim göz rengim ela değil, yeşildir ve düşüncem her zaman insan haklarından demokrasiden yanadır. Bu işin peşini bırakmayacağız, asla davamızdan vazgeçmeyiz. Sorumlular açığa çıkıncaya; cezalarını alıncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.

Fişlenenlerin arasında bulunan 77 yaşındaki Bıra Karataş da, "2007 yılında oğlumu durduk yere vurdular, şimdi beni fişlemişler. Kaç gündür geceleri uyuyamıyorum, uykum kaçıyor. Beni örgütçülükle suçlayarak fişleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

Basın açıklaması ardından protestocular yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Adliye ve Emniyet Amirliği'nin de içinde bulunduğu Hozat Kaymakamlığı'na yürüdü. Kaymakamlık binası önünde Çevik Kuvvet ekiplerinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken göstericiler kaymakamlık bahçesine alınmadı. Kaymakamlık binasının karşısındaki Hükümet Caddesi üzerinde bir süre bekleyen protestocular arasından Belediye Başkanı Cevdet Konak, Bıra Karataş, BDP İl Genel Meclisi üyesi Deniz Yıldırım ve Erdem Ulaş Çelik, savcılığa giderek fişlemeyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından bekleyen protestocuların yanına gelen Başkan Konak, "Savcı bize gereken işlemlerin başlatıldığını ve emniyet ile ilçe jandarmadaki bilgisayarlara el koyduğunu, soruşturmanın çok yönlü devam ettiğini söyledi. Bizler bu davanın peşini bırakmayacağız" diye konuştu.



FD(GG/İD)