Ak Parti İzmir’de kuruluşunun 11. yıldönümünü Arena’da verdiği bin 200 kişilik iftar yemeği ile kutladı. Yemeğe Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Protestan Baptist kiliseleri Derneği Başkanı Ertan Çevik, İzmir İl Müftü Vekili İlyas Eroğlu, İzmir milletvekillerinin tamamı, Büyük Birlik Partisi İzmir İl Başkanı Ahmet Bereket, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar, ünlü işadamı Lucian Arkas, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, rektörler, konsoloslar, bürokratlar, oyuncular Nihat Altınkaya ve Volkan Severcan, televizyoncu Tayfun Talipoğlu ile çoğunluğunu partililerden oluşan yaklaşık bin 200 kişi katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zmir’in Foça İlçesi’nde yaşanan iki kişinin şehit olduğu, 10 kişinin yaralandığı terör saldırısına karşı İzmir’in güçbirliği yaptığını, kentin bunu Kurtuluş Savaşı’nda düşmana ilk kurşunu sıkarken de gösterdiğini hatırlattı. Günay, şunları söyledi:

"Bu gönül sofrasında bizi buluşturanları herkese çok teşekkür ediyorum. Bir siyasi parti ev sahipliğinde olmasına rağmen parti farkı gözetmeksizin herkesin bu akşam buraya gelmiş olması hem içinde bulunmuş olduğumuz aya hem de içinden bulunduğumuz mekana yakıştı. Bizim bazı değerlerimiz var ki bizi bir arada tutar. Sorunların karşısında dimdik olmamızı sağlar. Bu ay içinde zaman zaman yüreğimiz acıdı. Bir millet olmanın bütünlükçü özelliği ile bağdaşmayan bazı sorunlar yüreğimizi ağlattı. Terör bu kez vatanımızın bu müstesna bölgesine uzanmak cesaretini göstermeye kalktı. İzmir halkı kan vermek için birbiriyle yarıştı. İzmir vatanın en sıkıntılı olduğu günde vatanın birliğini korumak için ilk kurşunun sıkıldığı şehirdir. İzmir denince saygıyla ayağa kalkmak gerekir. Bu densizlere şunlara hatırlatmak isterim. Bu topraklarda biz barış ve birlik içinde yaşamaya çalışıyoruz. Kimseyi kimseden ayırmıyoruz. Hiçbir inancı ve etnik kökeni ötekinden ayırmıyoruz. Bu Ramazan’da yüreğimizin kanamasının bu bayram eşiğinde son bulmasını diliyorum. Vatanın her köşesinde bu sıkıntıları geride bırakılım ve bayramı yaşayalım” dedi.

Bakan Günay, Nazım Hikmet’in dizeleriyle terörü kınadı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise terörü Necip Fazıl ve Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle kınarken şöyle konuştu: 

"Üstad Necip Fazıl diyor ki; Eğer tadını bilirsiniz ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir. Bugün burada bir dilim ekmeği değil ama paylaşmanın lezzetini birlikte yaşıyoruz. Din, dil, ırk farkı gözetmeden aynı sofranın etrafında oturmanın anlamını düşünmeliyiz. Bunun önemini ve lezzetini anlamayanlara daha fazla anlatmalıyız. İzmir binlerce yıllık beraber yaşama kültürüne sahip. İzmir, farklılıklarımızdan ayrılık devşirmek isteyenlere dersini Foça’da terör saldırısı sonrası hayatını kaybedenlere kan bağışında bulunarak verdi. Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, ‘Ne Araplık ne Türklük kalacak aç gözünü. Dinle peygamber-i zişanın ilahi sözünü. Ayrılık hissi nasıl girdi sizin beyninize? Fikr-i kavmiyeti şeytan mı soktu zihninize?”

FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ 22 AĞUSTOS’TA AÇILACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, basın mensuplarının sorusu üzerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün 22 Ağustos’ta açılacağını belirterek, şunları söyledi:

"Köprü ile ilgili çalışmalar 18 Haziran’da başlamıştı ve 17 Eylül’de biteceği ilan edilmişti. Daha sonra İstanbullular’ın trafikte yaşadığı sıkıntıların daha kısa sürede sonlandırılması için bir iş programında değişiklik yaptık. 30 Ağustos’ta bitirilmesini kararlaştırmıştık. Arkadaşlara ‘biraz daha zorlayın’ dedim. Şimdi 22 Ağustos’ta yani önümüzdeki hafta perşembe günü, köprüdeki işler bitecek. Böylece bayram dönüşü İstanbullular’ın en azından dönüşte daha az sıkıntı çekmeleri ve daha rahat seyahat yapmaları sağlanacak. Haliç Köprüsü’nde program aynen devam ediyor. Ama orada da bir miktar daha öne çekmek için arkadaşlarımız çalışıyor" dedi.

KONAK TÜNELİ’NİN ONAYLANMASINA SEVİNDİ

Bakan Yıldırım, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Konak Tüneli projesinin onaylanması ile ilgili ise, “Güzel. Aksi bir sonuç beklemiyorduk. Öncelikli Konak Tüneli için Kültür ve Turizm Batanlığımız kurullardan ön izni alabilmek için çalışma başlatmıştı. Bununla birlikte uygun görüş çıktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi meclis kararın geçtiğimiz günlerde onayladı. Umarım bundan sonra başka bir sıkıntı çıkmaz ve tüneli tamamlarız. İzmirliler’in özellikle merkezdeki trafiğin Konak, Alsancak civardaki trafiği bu önemli projeyi İzmir’e kazandırırız” dedi.

ODALAR ONAY MAKAMI DEĞİL

Odaların tünele dava açmaya hazırlanması ile ilgili soruya ise Bakan Yıldırım, “Odalar onay makamı değil. Odaların görevi fikir beyan etmek. Kimseye yargıya gidemezsin diyecek halimiz yok. Onlar ne yaparsa yapsın biz İzmir için en doğrusunu yapmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

BİZİM KIRILMA LÜKSÜMÜZ YOK

Bakan Yıldırım, Başkan Kocaoğlu ile aranızdaki buzlar bu iftar yemeği ile eridi mi şeklindeki soruya “Biz kimseye kırgın olmadık bundan sonra da olmayız. Konu İzmir’e hizmet ise öyle kırgınlığı, dargınlığa lüksümüz yok. Mutlaka kişisel sorunumuz da olsa bunları arka plana bırakırız. İzmir’in işleri için gereken işbirliğini ve çalışmayı yaparız” dedi.

ED(YY/SSA) (FOTOĞRAF)