İlçede dün gün boyu etkili olan yağmurun ardından Koru Mahallesi'nde saat 17.30 sıralarında hortum oluştu. Doğal Havuzlar bölgesinde denizde oluşarak karada ilerleyen hortum, kapalı tarım alanlarında büyük hasara neden oldu.

Hortum nedeniyle patlıcan ve salatalık ekili serası yerler bir olan Ali Zeybekoğlu, sigorta şirketlerinin deniz kenarındaki seralarına 'hortum' riskini kapsayan sigorta yapmadığını söyledi. Zeybekoğlu şöyle konuştu:

"Her yıl bu bölgede hortum oluyor. Akşam bir gürültü oldu, hortum geçmiş. Geldik baktık seralarımız yıkılmış. Nasibimizi bu yıl da aldık. Seraları sigorta yaptırmak için müracaat ediyoruz, 'Denize yakın ve riskli bölge' diyerek seralarımızı sigorta yapmıyorlar. Sigorta şirketleri bu bölgedeki seraları yalnızca yangın ve kazalara karşı sigorta yapıyor. Denizde yangın mı çıkar? Yolu olmayan yerde seraya araba mı girecek de kaza olacak? Zararımız büyük, plastik örtünün metresi 7, demirin kilosu 2 lira. Zaten ürün para etmiyor. Zararı nasıl karşılayacağız onu düşünüyoruz."

HORTUM SİGORTASI GEÇEN YIL YAPILDI

Ali Özel adlı çiftçi ise kendi seralarında zarar olmadığını, ancak komşularının seralarının zarar görmesinden dolayı üzgün olduğunu belirterek, "Bu bölgeye hortuma karşı sigorta yapmıyorlar. Deniz kenarı olduğu için burası hortum bölgesi. Geçen yıllarda hortum dahil her riske karşı sigorta yapıyorlardı, bu yıl yapmadılar" dedi.

Hortum anını anlatan Murat Özalp adlı üretici de "Akşam evdeyken bir gürültü duyduk. Gelip, baktık, seralarımız yıkılmış. Her yıl bu bölgede hortumdan nasibimizi alıyoruz" diye konuştu.

KAYMAKAM ZİYARET ETTİ

Sabah saatlerinde hortumdan zarar gören çiftçileri ziyaret eden Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, çiftçilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Pamuk, "İlçemizde ne yazık ki dün gece hortum meydana geldi. Bir çok sera hortumdan dolayı hasar oluştu. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Üreticilerimize geçmiş olsun diliyorum. Sigorta yok diye devlet yardım etmeyecek anlamına gelmez. Kaymakamlık olarak zarar gören çiftçilere elimizden gelen katkıyı yapacağız" dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI DA TEPKİLİ

Olayın ardından bölgeye gelen Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cılız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan, zarar gören seralarda incelemelerde bulundu.

Sigorta şirketleri tarafından riskli bölge denilerek deniz kenarındaki seraların sigorta yapılmamasına tepki gösteren Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cılız, şu görüşleri dile getirdi:

"Bölgede büyük zarar var. Çiftçilerin ürünleri telef oldu. Sigorta şirketleri sigorta yapmamış. Vatandaş serasına sigorta yaptırmak istiyor ama şirketler yapmıyor. Ne için yapılmıyor? Serada yangın mı çıkar, bu nasıl mantık. Seraya araba mı girer? Burada her türlü felakete karşı sigorta yapılmalı. Zaten sigorta şirketleri, sigorta yapılan seraların zararını karşılarken bin bir türlü zorluk çıkarıyor. Bir yıllık emek boşa gitti. Zarar tespitinin ardından çiftçinin zararı karşılanması gerekiyor."

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan ise bölgede zarar tespit çalışmalarının başladığını bildirdi.



EK(SU/SS)