Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme' suçlarından dava açılan 51 kişinin yargılanmasına başlandı. Hopa Cumhuriyet Savcılığı’nca sanıklar hakkında hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'de Hopa'da mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda koruma polisi Servet Erkan ile bazı polislerin de yer aldığı 29 kişi 'mağdur' sıfatıyla yer aldı. İddianamede gruptaki sanıklardan bazılarının meydandaki bir inşaata asmak istedikleri pankartın, miting alanındaki Ak Partilileri tahrik ettiği, pankartı indirmek isteyen polislere kalas, demir çubuk ve tuğlalarla direniş gösterildiği belirtildi. İddianamede ayrıca şu görüşlere yer verildi:

“Miting sonrası Başbakan Erdoğan'ı taşıyan otobüs taşlandı ve bu sırada otobüsteki polis memuru Servet Erkan, başına isabet eden taşla caddeye düşerek ağır yaralandı. Otobüs şoförü Hüseyin Cahit Ölmez de hafif yaralandı, otobüs de zarar gördü. Olaylara karışan 51 sanığın eylemi demokratik tepki boyutunu aşıp şiddete dönüştü. Sanıkların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılması."

Bu arada Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme' suçlamasıyla haklarında 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın, Erhan Köse, Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya’nın yargılanmasına devam edildi. 51 kişi hakkında açılan dava ile 9 kişinin yargılandığı dava birleştirildi. Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

HOPA OLAYLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirmiş, taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan yaralanmıştı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı. Olaylar sırasında görev yapan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alınmıştı. Emniyet Müdürlüğü'ne Hüsrev Salmaner, İl Jandarma Komutanlığı'na da Yarbay Alper Sır atanmıştı.


MK (TM/AAA)