Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde, '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme' suçlamasıyla yargılanan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ile Ender Köse ilk duruşmaya katılmadı. Sanıkların temsilen avukat Suna Coşkun, duruşmada hazır bulundu. 15 dakika süren duruşma sonrasında mahkeme heyeti davayı, daha önce aynı suçlardan haklarında dava açılan ve tutuksuz yargılanmaları devam eden Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya’nın yargılandığı davanın yapılacağı 9 Nisan tarihine erteledi. İki davanın birleştirilerek görülmesine karar verileceği öğrenildi.

İDDİANAMEDE TAŞ 'SİLAH' SAYILDI

Bu arada hazırlanan iddianamede Hopa olaylarında atılan taşların silah olarak değerlendirilmesi ve bu nedenle sanıkların cezasında TCK'nın 265/4. maddesi uyarınca yarı oranında artırıma gidilmesi gerektiği görüşü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“TCK'nın 265/4. maddesinde suçun 'silahla' işlenmesi, eylemin icrasını kolaylaştırması, faile cesaret vermesi ve mağduru olumsuz etkilemesi bakımından artırım nedeni sayılmıştır. TCK'da 'saldırı ve savunma amacıyla yapılmamış olsa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler silah olarak kabul edilmiştir. Buna göre bu konudaki yerleşmiş içtihatlar da dikkate alındığında şüphelilerce kullanılan 'taşın' faile verdiği avantaj nedeniyle silah olarak kabul edilmesi ve TCK 265/4. maddesinin uygulanması gereklidir."

“HOPA’NIN İSYANI YARGILANAMAZ”

Bu arada duruşma öncesi Hopa Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, 'Taş değil, gaz bombası silahtır' pankartı açarak, 'Hopa isyanı yargılanamaz' sloganları attı. Bir gösterici, olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun altında da "Onurumuz acımızdan büyüktür” yazısı olan fotoğrafını taşıdı. Grup adına konuşan Huri Vayiç, Hopa'da davanın bitmediğini ve yeni başladığını belirterek, Hopa halkının 31 Mayıs tarihinde yaşananları unutmadığını söyledi. Ürettiği çaya ve derelerine sahip çıkan Hopa halkına uygulanan vahşetin unutulamayacağını ifade eden Vahiç, şöyle konuştu:

“Hopa’yı gaz odasına çeviren polis şiddetini dün gibi hatırlıyoruz. Metin Lokumcu’nun öldürücü bir silah olan gaz bombasıyla katledilmesini asla unutmuyoruz. Polis ve AKP hükümetinin kendilerini aklamak ve Hopa halkını suçlu ilan etmek amacıyla açtığı bu davayı protesto ediyoruz. Bu davada halkın polis terörüne karşı meşru savunma aracı olan taşlar silah ilan ediliyor. Metin Lokumcu hocamızı aramızdan alan gaz bombaları ise meşru görülüyor. Olayların üzerinden geçen 8 ayda hala olduğumuz yerdeyiz. Metin hocamızı aramızdan alanlar hakkında henüz hiçbir dava açılmadı. Hopa halkını gaza boğanlar soruşturulmadı. Ama Hopa halkı halen yargılanıyor. Hakkımızda hapis cezası isteniyor. Üstelikte dava 3’e bölünerek dayanışma zayıflatılmak isteniyor. Hopa halkı hakkındaki asılsız dava düşürülünceye ve Metin hocamızın katilleri cezalandırılıncaya kadar mücadelemiz sürecek.” 

HOPA OLAYLARINDA 9 KİŞİ YARGILANIYOR, 7 KİŞİ İDDİANAMEYİ BEKLİYOR

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, 31 Mayıs 2011 tarihindeki mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylara karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişiden Cengiz Akyüz, Şinasi Gümüşkaya, Şaban Kotil, Şafak Ustabaş ile İdris Akbıyık hakkında, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevli memura mukavemet etme ve kamu malına zarar verme'' suçlarından 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 24 Ekim tarihinde hakim karşısına çıkan 5 kişi tutuksuz yargılanmak serbest bırakılarak dava 9 Nisan tarihine ertelenmişti.

Aynı suçlardan haklarında dava açılan ve bugün yargılanan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ile Ender Köse’nin davası da 9 Nisan tarihine ertelendi. Haklarında açılan soruşturma devam eden Taylan Kaya, Müslüm Karabulut, Ferdi Şabanoğlu, Güven Poshoroğlu, Ali Aksu, Önder Öner ve Görgü Demirkaya ile ilgili iddianame ise henüz hazırlanmadı.