Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Hollanda Tasarım, Moda Mimarlık Kurumu ve Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği’nin düzenlediği, 'Yaratıcılık Köprüleri Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere' başlıklı projenin Şanlıurfa bölümü start aldı.

Yaratıcılık fikirlerini Urfa keçelerine yansıtmaya çalışan bir grup Hollandalı tasarım öğrencisi, Atatürk Mahallesi’nde bulunan Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Eğitim Merkezi'nde eğitim görmeye başladılar. Proje hakkında konuşan Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği Başkanı Vecdi Sayar, "Hollanda’da moda tasarımı öğrencisi olan 6 kişilik ekip Şanlıurfa’daki yöresel keçecilik sanatı üzerinde eğitim almaya başladılar. Bu Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan projelerden bir tanesidir. Öğrencilerimiz burada çağdaş moda tasarımında genelensel Keçecik kültürünü günümüz moda tasarımını uyarlanarak hazırlanıyor. Öğrencilerimiz burada öğrendikleri genelensel sanatları daha sonra kendi ülkelerindeki sanat fuarlarında sergileme imkanının bulacaklar" dedi.

ERKEK TASARIMCI KAZAK ÖRDÜ

Hollandalı moda tasarımı öğrencisi Marc Van, el sanatları öğrendiği merkezde Türk kursiyerlerin önerisiyle eline aldığı örgü şişleriyle kazak ördü. Kısa sürede kazak örmeyi öğrenen Marc Van, bu işin zevkli olduğunu ifade ederek, "Burada kullanılan el işi ustalığı şuan kullanılmıyor. Bizim burada yapmak isteğimiz şey ise şuan ki modaya uygun parçalar üretmek için çalışıyoruz. Türk el sanatlarında vazgeçilmez bir meslek olarak görüyorum" diye konuştu.

Şanlıurfa’da uzun yıllardır keçecilik mesleğiyle uğraşan ustalar, Hollandalı tasarım öğrencilerine kendi el sanatlarını öğretmek için yoğun çaba sarfediyor. Hollandalı öğrencilerin kabiliyetli olduğunu, öğrettikleri işi hemen kavradıklarını anlatan keçe ustaları, yaşadıkları dil sorununu ise tercümanlar ve beden dili yöntemiyle aştıklarını kaydetti.



AL,ÖP(HK/SS)