2006'dan beri Türkiye'de çalışan ve 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla karşı karşıya. Geerdink Diyarbakır'da gözaltına alınırken, Ankara'da resmi temaslarda bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders "Şoke oldum" ifadesini kullandı.

Hollanda ulusal haber ajansı başta olmak üzere, birçok mecraya yazı yazan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink’in evine, polis baskını yapıldı. Twitter hesabından baskını duyuran Geerdink, 8 polisin evini aradıklarını ve karakola götürüldüğünü belirtti. Geerdink ayrıca, "terör örgütünün propagandasını yapmak" ile suçlandığını belirtti. 
Hollandalı Geerdink 25 yıldır gazetecilik yapıyor. 15 yıl Hollanda’da çalıştıktan sonra 2006’da Türkiye’ye yerleşti. Özellikle Kürt sorunu, insan hakları, azınlıklar ve kadın meseleleri üzerine yazıyor. Ağustos 2012’den bu yana Diyarbakır’da yaşıyor.



HOLLANDALI BAKAN DA TÜRK GAZETECİLERLE BİR ARADAYDI
Geerdink'in Diyarbakır'da gözaltına alındığı saatlerde, vatandaşı olduğu Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Koanders da Ankara'daydı. Koanders, Büyükelçiler Konferansı nedeniyle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine, tüm dünyada görev yapan Türk Büyükelçilere konuşma yapmak üzere Ankara'ya gelmişti. Koanders ayrıca Türk gazetecilerle de sohbet toplantısı düzenledi.

"ŞOKE OLDUM"
Koenders, Hollanda Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Geerdink'in gözaltına alınmasından dolayı şoke oldum. Bu konuyu, burada, Ankara'da, Türk meslektaşım Çavuşoğlu ile kişisel olarak görüşeceğim" ifadesini kullandı.

"TWEET'LERDEN DOLAYI GÖZALTINDA"
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Geerdink'in "tweet’leri nedeniyle" gözaltına alındığını açıkladı. Elçi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hollandalı Gazateci Frederike Twitter’daki yazı ve yorumları nedeniyle 'örgüt propagandası' suçlamasıyla gözaltına alınmış" ifadesini kullandı.

"ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE BIRAKILABİLİR"

Elçi, Geerdink'in önümüzdeki saatlerde serbest kalabileceğini de bildirdi. Elçi, "Yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, Hollandalı Gazeteci Frederike önümüzdeki saatlerde serbest bırakılabilir" ifadesini kullandı.

KOENDERS GELMEDEN ÖNCE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA UYARMIŞ

Hollandalı Bakan Koenders'in, Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere Ankara'ya gelmeden sadece dört gün önce, Türkiye'yi basın özgürlüğü konusunda uyardığı da ortaya çıktı. Koenders, iki Hollandalı milletvekilinin Türkiye'de basının durumu konusundaki soru önergesini yanıtlarken şöyle dedi:

"Türkiye'deki son gelişmeler endişe verici. Gazetecilerin tutuklanması, polisin medya merkezlerine baskınları açıkça AB'nin temel değerlerini ihlal ediyor."