Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nün Büyük Şeref Kapısı önünde karşıladığı Hollanda Kraliçesi Beatrix ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Beatrix onuruna akşam yemek daveti düzenledi. Gül çifti ve Kraliçe, konukları resepsiyon salonunun girişinde karşıladı. Yemeğe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, TBMM Türkiye-Hollanda Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli'nin de arasında bulunduğu milletvekilleri, iş adamları, akademisyenler, Hollanda'da doğan Türkiye'nin 2002 Dünya Güzeli Azra Akın ile Türkiye'de yaşayan Hollandalı fotoğrafçı Wilco van Herpen ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada Kraliçe Beatrix'i Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu Çankaya Köşkü'nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hollanda'ya iki ay önce yaptığı ziyaretten kısa süre sonra Kraliçe Beatrix'i Ankara'da ağırlamanın özel bir onur olduğunu anlatan Gül, ziyarete ilişkin güzel anıların hafızalarında tazeliğini koruduğunu ifade etti. Gül, bu vesileyle ziyaretleri sırasında kendilerine gösterilen sıcak misafirperverlik için Kraliçe'ye bir kez daha teşekkür etti. "Türk ulusu ve ben, Sayın Majesteleri'nin bu kadar kısa bir süre zarfında bizi  şereflendirmesinden dolayı onur duyduk. Bu ziyaretiniz ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400'üncü yıl dönümü kutlamalarını taçlandırmaktadır" diyen Gül, Hollanda halkının refahı ve mutluluğu için kadeh kaldırarak konuşmasını tamamladı.

Kraliçe Beatrix de iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin kurulmasının 400'üncü yıl dönümünde Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül'ün Hollanda ziyaretinin büyük bir başarıyla gerçekleştiğini söyledi. Yıl dönümü kutlamalarının güzel bir şekilde devam ettiğine işaret eden Kraliçe Beatrix, bu kapsamda 300'den fazla etkinliğin gerçekleşeceğini, bundan sonra da pek çok etkinlikle kutlamalara devam edilmesini umduğunu kaydetti.

Kraliçe Beatrix, iki ülke iş adamları arasında sağlanan temasların da herkesi mutlu ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilere verdiği

katkı için teşekkür eden Kraliçe Beatrix, iki ülke arasındaki iyi ve dostça

ilişkilerin devamı için kadeh kaldırdı.

Kraliçe Beatrix, yarın sabah (Perşembe), Türk öğrenciler ve öğretim görevlileri ile öğle yemeğinde buluşmak üzere İstanbul'a hareket edecek. Öğle yemeğinde, Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye'deki toplumsal gelişmeler ve uluslararası uyum gibi konular görüşüleceği bildirildi.

Kraliçe Betrix, akşam saatlerinde de Hollanda Dans Tiyatrosu'nun (NDT2) Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki gösterisini izleyecek. Kraliçe'nin, 15 Haziran Cuma günü Hollanda'ya dönecek.

Bu arada Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Hollanda Kraliçesi'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yıl Nisan ayında Hollanda'ya yaptığı devlet ziyaretine karşılık olarak Türkiye'ye geldiği ifade edilerek, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Amsterdam, Den Haag, Venlo ve Maastricht şehirlerini ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400’ncü yılı nedeniyle Ankara ve İstanbul'u ziyaret eden Kraliçe Beatrix'e Ankara'da Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal refakat ediyor.

ÜK(ÜK/SSA) (FOTOĞRAF)