İslam Konferansı Örgütü Gençlik Forumu,  Hocalı'da 1992 yılındaki saldırıda öldürülen 613 kişiye yönelik başlattığı "Hocalı İçin Adalet" başlıklı kampanya çerçevesinde Taksim Metro İstayonunda sergi açtı. Saat 10.00'daki sergi açılışına Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Intigam Babayev, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zenalov, Türk Dili Konuşan Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Azerbaycan milletvekili Jeyhun Osmanlı ve çok sayıda davetli katıldı.


Törende konuşan Intigam Babayev, "Ermeni soykırımı adı altında olan olaylara kıymet veren ülkeler, hocalar soykırımına değer vermiyor. Hocalı adalet kampanyası çerçevesinde soykırımı dünyaya duyuracağız. Bugün burada Azerbaycan ve Türk gençler bir araya geldi. Biz bir millet olarak hep birlikte yürüdük. Yine yürüyeceğiz. Ermeniler yalan bir tarih yazdı. Biz yalan tarihi değiştirmeli ve gerçeği göstermeliyiz" dedi.


Halil Akıncı ise, "Bu fotoğraflar yıllar sonra ortaya çıktığı halde hala katliamı inkar etmektedirler. Bu fotoğrafları görmeliler. Görüsünler ki belki vicdanlarında bir sızı hissederler" diye konuştu.


Hasan Zenalov da, 20. yüzyılda bundan daha dehşetli bir olay yaşanmadğını belirterek, "Bura katledilenler etnik kimliği nedeniyle katledilmiştir. Bunu bütün dünya bilmeli. Bugün Türk gençliği de bizimle harekete geçti. Artık Türk-Azerbaycan bir millet olarak hareket ediyoruz. Fransa'da verilen karar bizim için bir ders olmalıdır. Ancak Türkiye'de de bazı aydınlar kardeşliğe yakışmayan yazılar yazdı. Ama başbakan konuştu, herkes yerine oturdu" dedi.


Azerbaycan Milletvekili Jeyhun Osmanlı da,  "Gönül isterdi ki böyle bir fotoğraf sergisinde buluşmayalım. İsterdik ki Hocalı'yı anlatan güzel bir fotoğraf sergisinde buluşalım" diye konuştu. 


Konuşmaların ardından açılan sergi katılımcılar tarafından gezildi. Sergide soykırımı anlatan fotoğrafların yanında ilköğretim öğrencilerinin resimleri bulunuyor. Çocukların katliamla ilgili duygu ve düşüncelerini anlattığı resimler büyük ilgi gördü. Sergiyi gezen bir kadının gözyaşlarına hakim olamadı. Resim ve fotoğraflardan oluşan sergi 19 Şubat gününe kadar gezilebilecek. Sergiyi organize eden İKÖ Gençlik Forumu'nun Eğitim, Araştırma ve Medya Departmanı Genel Müdürü Nebat Karakhanova, serginin önümüzdeki hafta TBMM'de de açılacağını  ve 26 Şubat günü de Taksim Meydanı'nda büyük bir eylem yapılacağını belirtti.


EE (MK) (FOTOĞRAF)