Çorum- Osmancık Karayolu’nun 15'inci kilometresi Sarmaşa Köyü yakınlarında İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen ve vatandaşlara kiralanan 'Hobi Bahçeleri'ne, daha sonra kullanım amacının dışında kaçak binalar yapıldı. Sebze ve mevye yetiştiriciliği yapılan bahçeler içerisinde yapılan binaların, yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yıkılması kararlaştırıldı. Bugün başlanan yıkım çalışmaları öncesi jandarma geniş güvenlik önlemi  aldı. Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Arslan, teknik personel ile kurum avukatları vatandaşa kararın gerekçelerini anlatmaya çalıştı. Kendilerine haksızlık yapıldığını öne süren bahçe kiracıları ile yetkililer arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

'BURASI NE HALDEYDİ, BİZ GÜZELLEŞTİRDİK'

Vali Sabri Başköy’ün hobi bahçelerini yerinde görmesini isteyen vatandaşlar, yıkım kararının adil olmadığı görüşünü savundu. 160 yerin yıkılmasına tepki gösteren bahçe sahiplerini İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Hakan Saraç ikna etmeye çalıştı. Bahçe sahiplerinden Fatma Çakır şöyle dedi:

"Bugün Hobi Bahçelerindeki evlerin yıkımına başlandı. Bizlere tebligat gönderilmedi. Burası bizden önce ne haldeydi herkes biliyor. Şimdi her şey o kadar güzel oldu ki. Bu kez de tarım arazisine yapılanma yaptığımız iddia edilerek yıkım yapılıyor. Bugün buraya devlet bütün gücüyle geldi ancak ellerinde yıkım kararı yok."

Tepkilere rağmen bahçe içine yapılan betonarme binaların yıkımına geniş güvenlik önlemleri altında başlandı.

'KARARI KESİNLEŞENLER YIKILACAK'

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Arslan, İmar Kanunu ve Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olarak hobi bahçeleri içinde yapılan kaçak yapıların yıkılacağını vurgulayarak şunları söyledi:

"Mevcut tarım arazileri üzerinde bulunan fidanlara ve fidanların su ihtiyacını temin eden su depolarına yönelik herhangi bir yıkım gerçekleştirilmeyecektir. Öncelikle Danıştay kararı, İdare Mahkemesi Kararı ve Encümen kararı ile hukuki ve idari süreci tamamlanıp yıkıma esas kararı kesinleşen yapılar yıkılacaktır. Hukuki süreci devam eden yapılarla ilgili herhangi bir tasarruf söz konusu olmayacaktır. Bu yapılarla ilgili tasarruf idari ve yargı sürecinin kesinleşmesinden sonra ilgili mevzuat ve yargı kararına uygun olarak yerine getirilecektir."



YÇ(MS/COŞ)