Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası'nın açılış törenine, Bitlis Eren Üniversitesi'nin 'Bahar Şenlikleri' kapsamında yapılacak '2'nci Kariyer Günleri'ne katılmak üzere gelen Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren de katıldı. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, bölgenin oda ve borsa temsilcileri ile İşadamlarının katıldığı açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, yeni teşvik paketini anlattı. Hisarcıklıoğlu, bunun Türkiye’nin en kapsamlı teşvik paketi olduğunu, iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, teşvik paketinin özel sektörün istediği tarzda olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ TEŞVİK PAKETİ"

“Özellikle Doğu ve Güneydoğu illeri için bu büyük bir fırsattır. Bölgeyi en güzel şekilde destekleyecek biçimde tasarlanan paket, bu bölge için çok iyi olacak. Bugüne kadar Türkiye’de gelmiş geçmiş en iyi teşvik paketidir. Yeni teşvik sistemi ile ilk defa özel sektör görüşleri sürecin en başından itibaren çalışmalara yansıdı. Tüm sektörleri pozitif etkileme potansiyeline sahip yatay sektörler, destek kapsamına alındı. Eğitim, ulaştırma gibi yatay alanların her bölgede stratejik yatırımlar olarak desteklenmesi, yeni teşvik paketi kapsamında öncelik verilmesi son derece olumlu oldu. Böylece özel sektörün okul yatırımları, eğitimde fiziki kapasitenin arttırılmasına ve Türkiye’deki beceri açığı probleminin çözümüne katkı sunabilmesi için ciddi bir imkan sağlanacak. Ulaştırma alanındaki yatırımların desteklenmesinin ise bölgelerin çevresindeki iller ve yurt dışındaki pazarlar ile bağlantı düzeyini arttırarak lojistik maliyetleri azaltabilecek. Vergi indirimleri firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi sadece işletme aşamasında değil yatırım aşamasında da vergi indirimi yapılabilecek."

"BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ"

Hisarcıklıoğlu, birlikte hareket ederek büyümeye çalışmanın daha doğru olacağını anlattı. Hisarcıklıoğlu, kültürümüzde 'Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ diye söz bulunduğunu hatırlatırken, "Yıllardır şunu söylüyorum; Ülkemizde yatırımcının en önemli sorunu sermaye eksikliğidir. Aynı sektörde ayrı ayrı iş yapıp rekabet içinde boğulmak yerine, bir araya gelerek ortaklık kurmak, hem verimliliği artıracak, hem de yurt dışındaki rakiplerimizle rekabet edebilmemizi sağlayacaktır. Şimdi hükümetimiz bu konuda önemli bir kapı açtı. Özel sektör olarak biz de üzerimize düşeni yapmalı, ’Küçük olsun, benim olsun’ anlayışını artık terk etmeliyiz. Artık firmalarımız, büyük oynamanın önemini anlamak zorundadır" dedi. Hisarcıklıoğlu, kız ve erkeklere bırakılan miras olayına  değinirken, kadınların ekonomik hayatın içerisinde olması gerektiğini Hz.i Muhammed'in eşi Hz. Hatice'yi örnek vererek anlattı. Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Baba adaletli olacak. 'Oğlana miras var, kıza yok' demeyecek. Hepsine hakkını verecek erkek de kız da çocuk da hepsi hakkını alacak. Haklarını aldıktan sonra ayrılmadan aile olarak birlikte hareket edecekler. Baba adaletli olacak ailede beraber hareket edecek unutmayalım ki haksızlık üzerine kurulan her düzen bozulur. Haksızlık etmeyeceksiniz haksızlık ettiniz mi Allah kabul etmez ve o düzeni en adaletli şekle sokar yine adaletsiz davrananlar en büyük zararı görür. Haksızlık üzerene kurulan her dizen yıkılır. B'ayanlarınızı ve çocuklarını girişimci yapın özellikle bayanlarınızı' dedim çünkü inanıyoruz ve İslamiyet'te örnek aldığımız efendimizin eşi Hz. Hatice büyük bir tüccardı. Efendimiz onun yanında çalışıyordu. Örnek alalım peygamberimizi onun sünnetlerine uyalım. Ekonomide başlangıcın ve istikrar ortamının da çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Bir bina yaparken temelden başlamak gerekiyor. Ekonomide de bir şeye başlarken huzur ve istikrar ortamından başlamanız gerekiyor. Yani yeni anayasa yapılması şart. Eğer her şeyi yerli yerinde ekonomide güçlü olmak istiyorsak yeni anayasayı hep birlikte oturup yapacağız. Yeni anayasa içinde milletin kendini hazırlaması gerekiyor. Çünkü anayasa bizi temsil edecek. Fikirlerimiz ayrı olabilir ama konu ülkemiz oldu mu, Türkiye oldu mu hepimiz biriz, tekiz ve güçlüyüz. Bizim kendi aramızda hiçbir problemimiz yok, biz tek vücuduz. Allah ayrı ayrı yaratmış doğruda birleşiyoruz. Konu ülkemizse her şeyimiz birdir."

Konuşmaların ardından Tatvan’da 2011 yılında vergi rekortmeni olan işadamlarına plaketleri verildi.



ÖÇ,MÇ(FE/İD)