İzmir kent merkezinde ve ilçelerinde, son aylarda özellikle yaşlı kişilerin, kendilerine yakınlık gösteren bir erkek tarafından paralarının çalındığı şikayetinde bulunması üzerine polis çalışma başlattı. Yankesicilik olayının yaşandığı yerlerdeki güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, aynı kişinin yaptığını tespit etti. Araştırmalarını görüntülerdeki kişi üzerine yoğunlaştıran Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, bu kişinin hırsızlık suçlarından 12 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 5 ay önce Yozgat Cezaevi’nden tahliye edilen 31 yaşındaki Ejder Elverdi olduğunu belirledi.

KIZ ARKADAŞI TAKİP EDİLDİ

Cezaevinden tahliye olduktan sonra İzmir’deki cezaevi arkadaşlarının yanına gelen Elverdi'nin, burada kiraladığı motosikletlerle kent merkezini ve ilçeleri dolaşarak kendisine kurban seçtiği, yaşlıların paralarını çaldığı saptandı. Elverdi'nin ilk olarak, özellikle camilerde ve alışveriş bölgelerinde, "Fatma annem hacdan geldi. Sana da hediye gönderdi" yalanıyla yaşlılarla yakınlık kurduğu belirtildi. Elverdi'nin bundan sonra ise elindeki çorap, para ya da kemeri verip, ellerini öpmek için sarıldığı yaşlıların, 'Silkelemecilik' denilen yöntemle cüzdanlarını veya paralarını çaldığı belirlendi.

Bu araştırmalar sırasında  Ejder Elverdi'nin Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan kız arkadaşı B.T.’nin de kimliği tespit edildi. Takibe alınan B.T.’nin Ankara’da Elverdi ile buluşmak için otobüsle yola çıkması üzerine operasyon için harekete geçildi. Polis, şoförüyle bağlantı kurduğu yolcu otobüsüne, 600 kilometrelik takibin ardından Ankara Polatlı’da yolcu gibi bindi. Ankara Otogarı’na inen B.T.’nin buradan taksiyle Ulus semtindeki buluşma oteline gitmesiyle de baskın düzenlendi. Elverdi otelde yakalandı.

EVLİLİK MASRAFLARI İÇİN YAŞLILARI KURBAN SEÇMİŞ

Gözaltına alınarak İzmir’e getirilen Ejder Elverdi yazılı ifade vermeyerek susma hakkını kullandı. Ancak polise verdiği sözlü ifadesinde, cezaevinden tahliye olduğunda artık hırsızlık yapmama kararı verdiğini, ancak B.T. ile evlenebilmek için tekrar bu yöntemle hırsızlığa başladığını söyledi.

YAŞLILAR EMNİYETE KOŞTU

İzmir’in yanı sıra Ankara, Denizli ve Çankırı’da toplam 54 yaşlının parasını aynı yöntemle çalan Ejder Elverdi'nin yakalandığı duyan mağdurlar da teşhis için emniyet binasına koştu. Aralarında 80 yaşından büyük olanların da bulunduğu mağdurların, Elverdi'yi teşhis ettikleri kaydedildi. Elverdi işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi.



TY(İÖ/COŞ)