İzmir’de polis, yaklaşık 6 ay önce otomobili çalınan kişiye ulaşan hırsızların, aracı geri vermeleri karşılığında 5 bin TL isteyince soruşturma başlattı. Ekipler, mağdurla buluştuğu sırada şebeke elemanlarından Ö.S.’yi yakaladı. S.Ö.’nin bağlantılarına yönelik araştırma yapan polis, oto hırsızlık şebekesini ortaya çıkardı. Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin, İzmir, Aydın Denizli ve Konya illerinde eş zamanlı yaptığı baskınlarda, aralarında şebeke lideri T.G.’nin de bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Üç kola ayrılan şebeke elemanlarının, bir grubunun sahte kimliklerle firmalardan kiraladıkları otomobilleri çaldıkları, ikinci grubun kontak anahtarları üzerinde olan araçları, başka bir grubun ise park halindeki araçları çaldıkları saptandı. Çalışma yöntemleri deşifre edilen şüphelilerden ikisi Emniyet'teki sorgularının ardından, 9’u da mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 6’sı da tutuklandı.

TEK MİNİBÜS İKİ SAHİP ÇIKTI

Şüphelilerin çaldıkları araçlardan 16’sını bulan polisi en çok zorlayan ise Aydın’ın Köşk İlçesi'nde bulunan minibüs oldu. Üzerinde sahte plaka bulunan ancak hırsızlık şebekesinin çaldığı tespit edilen minibüsün gerçek sahibi motor şasi numaları birebir benzerininkiyle değiştirildiği için saptanamadı. Bunun üzerine polis, aynı model minibüsleri çalınan kişileri tek tek Emniyet binasına çağırarak sahibi belirlemek için çalışma başlattı.

Emniyet'e gelen bazı araç sahiplerinin minibüsün kendilerine ait olmadığı yönündeki ifadeleri üzerine bu kez geçen 21 Mart’ta Özkanlar Semti'nde çalınan minibüsün sahibi İ.H.E., Emniyet Müdürlüğü'ne çağırıldı. Motor seri numaraları değiştirilmiş olmasına rağmen minibüsün kendisine ait olduğunu söyleyen İ.H.E., bunu da ilginç bir delille kanıtladı. İ.H.E., annesinin yaklaşık 16 yıl önce aracı ilk aldığında kazalardan koruması için yazarak tavan döşemesinin altına gizlediği muskayı polislere gösterip, minisübün kendisini olduğunu kanıtladı.

POLİSTE UYARDI

Minibüsün gerçek sahibine teslim edilmesinin ardından Emniyet yetkilileri de vatandaşları uyardı. Polis yetkilileri, özellikle hırsızlık olaylarının ardından bu tür ikiz araç taktiğine karşı vatandaşların, araçların dış kaportasında yada iç döşemesindeki özellikleri bilmeleri durumunda daha kolay ispatlayabildiklerini dile getirdi.



TY(İÖ/SS)



Ö.S.: Önder Sacer

T.G.: Taner Gezgin