DSP PM Üyesi Hikmet Sami Türk, ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda konuşurken elinde beyzbol sopası tutmasını, “Bu resmin Obama’nın, Türkiye Başbakanı ile telefonda konuşurken çekildiği açıklama gereği duyuldu. Yoksa Obama’nın beyzbol merakı olabilir ve böyle bir resim çekilebilir tabi ama bu açıklama anlamlı. ABD’nin Türkiye’ye karşı eli sopalı bir dış politika uyguladığını gösteriyor. Türkiye’den birtakım beklentileri var. Komşumuz Suriye’deki rejim değişikliğini Türkiye tarafından gerçekleştirilmesi isteniyor” diye yorumladı.

ABD’NİN ORTADOĞU TAŞERONU OLMAMALIYIZ

Türk, Suriye ile yaşanan sorunları hatırlatıp, ABD’nin Ortadoğu’daki taşeronu olmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye en uzun kara sınırımız olan Suriye’ye karşı birtakım girişimlerde bulunmuştur. Bunlar bir komşu ülkeye karşı yapılması gereken şeyler değil. Bizler ABD’nin dış politikasının Ortadoğu’daki taşeronu durumuna düşmemeliyiz. Bizim anayasamızın başlangıcında 'yurtta sulh cihanda sulh’ yazıyor. Şimdiye kadar Türkiye bu ilkeyle çok önemli dönemleri geçmiştir. Şimdi tüm komşularımızla sıfır sorun politikasıyla iş başına gelen bir iktidar Türkiye’yi tüm komşularıyla sorunlu duruma getirmiştir” dedi.

BU ORDUYA BİR ZAFER GÜNÜNÜ BİLE ÇOK GÖRMEMEK GEREKİR

DSP PM Üyesi Türk, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının yıllardır orduevlerinde yapılmasına rağmen bu kez Çankaya Köşkü’nde yapılacak olmasını eleştirerek, “Atatürk bile bu günü ordu ile birlikte orduevlerinde kutladı. Ama Cumhurbaşkanı bunu Çankaya Köşkü’nde kutlamayı yeterli görmektedir. Bu orduya bir zafer gününü bile çok görmemek gerekir” dedi.

SİZ HANGİ MİLLET İÇİN ANAYASA YAPIYORSUNUZ

Türk, yeni anayasa çalışmalarında ülkenin bölünmez bütünlüğünü zedeleyecek değişikliklerin yer aldığını belirterek, “Laiklik ilkesinin ciddi biçimde sulandırıldığı, zedelendiği yönünde endişe edici açıklamalar yapılıyor. Ülkenin bölünmez bütünlüğünü zedeleyecek değişiklikler gündemde. Coğrafi özerklik gibi birtakım kavramlar dile getiriliyor. Dileriz ki bunlar gerçekleşmesin. Anayasa’da Türk sözcüğünün bile yer alması tartışma konusu oldu. Bunların faşizm olduğunu ifade eden insanlar ortaya çıktı. Siz hangi millet için anayasa yapıyorsunuz?” dedi.